Motion till riksdagen
2004/05:Sf375
av Gustav Fridolin (mp) och Annika Qarlsson (c)

Flyktingamnesti


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om en amnesti för de flyktingar som vistats i landet 18 månader eller längre.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att en bortre gräns för asylprövningar sätts till 18 månader, och att de flyktingar som väntat längre på slutgiltigt besked automatiskt bör få stanna i Sverige.

Motivering

I Sverige är det bara knappt en procent (1 %) som får asyl enligt Genèvekonventionen i första instans, det vill säga hos Migrationsverket. Ändringsfrekvensen hos överklagans­myndigheten Utlänningsnämnden är låg. Vanligtvis är det färre än 500 personer per år som får asyl och denna siffra är således bland de absolut lägsta inom EU där bifalls­procenten i första instans brukar ligga på runt tio till trettio procent (10-30 %). I det med rätta hårt kritiserade Danmark kan man ändå konstatera att bifallsfrekvensen för asylfall i första instans 2001 låg på 22 %.

En av de största anledningarna till att människor i Sverige inte får asyl är den oerhört långsamma asylprocessen som gjort att man under särskilt 2001 och 2002 fått vänta lång tid innan den grundläggande asylutredningen över huvud taget kan igångsättas. Dessbättre har Migrationsverket under detta år snabbat upp handläggningen av nya ansökningar, men direktavvisningarna har under samma tid ökat markant, vilket vi beklagar.

Det ligger i sakens natur att om man inte får klargöra och berätta om sina asylskäl förrän det gått ett eller flera år minskar möjligheterna väsentligt för flyktingen att styrka sina asylskäl. Ändrade förhållanden kan dessutom göra asylskälen mindre begripliga.

Vi finner det orimligt att den asylsökande skall drabbas av att beslutsfattande svenska myndigheter inte lever upp till de rättssäkerhetskrav som man kan ställa på dem. En konsekvens av detta borde därför vara att man under en begränsad tid på cirka tre månader erbjuder alla asylsökande som befinner sig i asylsprocessen eller har genom­gått asylprocessen och varit 18 eller fler månader i landet ett permanent uppehålls­tillstånd. Detta bör alltså gälla oavsett om man är gömd eller ej.

Ett särskilt argument för att införa denna nya ordning är att Utlänningsnämnden avskaffas från den 1/1 2006 och att utlänningsärendena därmed överförs till förvaltnings­domstol. Det är av högsta vikt att det nya systemet får börja sitt arbete utan att tyngas av alltför många gamla ärenden som, så att säga, "hänger kvar" från det tidigare systemet. En tidsamnesti skulle tillgodose detta. Samtidigt som ett nytt system införs för prövning av asylärenden bör en bortre gräns sättas för hur länge man ska behöva vänta som flykting på slutligt asylskäl. 18 månader ses som en rimlig sådan bortre gräns.

Stockholm den 4 oktober 2004

Gustav Fridolin (mp)

Annika Qarlsson (c)