Motion till riksdagen
2004/05:Sf374
av Lennart Axelsson och Laila Bjurling (s)

Handikappersättning till kroniskt sjuka


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av en översyn av försäkringskassornas tillämpning när det gäller rätten till handikappersättning vid kroniska sjukdomstillstånd.

Motivering

Handikappersättning är en social rättighet som syftar till att ge stöd åt den som har ett ökat hjälpbehov eller betydande merkostnader på grund av sjukdom och/eller funktionshinder.

Verkligheten är tyvärr den att vissa grupper av kroniskt sjuka har mycket svårt att få gehör för sina faktiska merkostnader, däribland gruppen psoriasissjuka, som här får utgöra exempel.

Livssituationen för personer med funktionshinder i form av kronisk sjukdom har försämrats under senare år, trots regeringens goda intentioner och budskap. Den som drabbas av ett medicinskt funktionshinder blir lätt marginaliserad i samhället, därför är det av största vikt att frågan om handikappersättning vid psoriasis, psoriasisartrit och andra kroniska sjukdomar får en noggrann genomlysning.

Svenska Psoriasisförbundet, som representerar landets 250 000-300 000 psoriasissjuka blir allt oftare kontaktade i frågor som rör handikappersättningen. Den bild som framträder är att försäkringskassans handläggning och beslut upplevs ske tämligen godtyckligt.

Huruvida en ansökan om ersättning beviljas och vilken nivå den i så fall hamnar på, varierar stort mellan kassorna. Samma faktiska merkostnader som accepteras på ett håll i landet avslås på ett annat.

Frågan om rätt till handikappersättning på grund av merkostnader vid psoriasis/psoriasisartrit är ett växande problem. Försäkringskassorna bedömer ofta, trots läkarintyg från hud och ledspecialister, att faktiska kostnader som är nödvändiga för att ge sökanden en normaliserad livsföring inte är "medicinskt belagda", kostnader som den enskilde många gånger är tvingad att ta för att ha möjlighet att kunna sköta ett arbete. Detta är naturligtvis väldigt olyckligt både ur den sjukes och samhällets synpunkt.

Att ytterst få psoriasissjuka uppbär handikappersättning styrks av siffrorna från en nyligen genomförd enkät: Av dem som har psoriasisartrit visade det sig att bara 7 % hade någon form av ersättning. Av dem som har psoriasis var siffran ännu lägre. Där har enbart 4 % någon form av ersättning. Det visar sig ofta i försäkringskassornas bedömningar att de faktiska kostnader som är kopplade just till merkostnader på grund av diagnosen psoriasis/psoriasisartrit tycks vara mycket svåra att få acceptans för. Det finns enligt vår mening goda skäl för att göra en översyn av hur tillämpningen är vid ansökningar om handikappersättning.

Stockholm den 23 september 2004

Lennart Axelsson (s)

Laila Bjurling (s)