Motion till riksdagen
2004/05:Sf371
av Pär Axel Sahlberg och Barbro Hietala Nordlund (s)

Rehabilitering eller utanförskap


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att analysera situationen för dem som inte kommer in i välfärdssystemen och därför blir utan adekvata insatser.

Motivering

Riksförsäkringsverket, Socialstyrelsen, Kommunförbundet och Landstingsförbundet presenterade i februari 2004 en rapport Rehabilitering eller utanförskap - Om sjuka, nollplacerade med ekonomiskt bistånd. Syftet med rapporten är att uppmärksamma regeringen och ansvariga myndigheter på problemet med de nollklassade och få till stånd en diskussion om hur samhällets stöd till denna grupp kan förbättras. Som påpekas i rapporten är de statliga målsättningarna att öka förvärvsfrekvensen, halvera socialbidraget och minska sjukskrivningarna starkt beroende av varandra. Inte minst tydliggörs det av gruppen sjuka nollplacerade. Insatser för denna grupp får återverkningar på alla tre målområdena. Det är samtidigt en demokratisk rättighet för dessa människor att precis som andra medborgare få ta del av samhällets stöd- och aktiveringsåtgärder.

Bakgrund

I Malmö har, genom bland annat storstadspengarna, gjorts en medveten kommunal satsning i samarbete med aktuella myndigheter för dem som faller mellan stolarna.

Som en del i kommunens lokala utvecklingsavtal med staten har Malmö stad i samverkan med arbetsförmedlingen och försäkringskassan inrättat fyra lokala arbets- och utvecklingscentra, AUC, i Malmö. De har förutom kommunalt anställd personal och personal från arbetsförmedlingen även sammanlagt sex handläggare anställda av försäkringskassan. Efter att verksamheten pågått en tid visade det sig att behovet av socialförsäkringskompetens för de inskrivna på AUC var större än förväntat. Det ledde till att ett särskilt projekt, Fk-projektet, startade 2003 som en del i det lokala utvecklingsavtalet.

Utgångspunkten för den insats som påbörjades 2003 var följande:

Människor som är sjuka och enbart sjukvårdsförsäkrade, d.v.s. nollplacerade, och som uppbär försörjningsstöd från stadsdelarnas individ- och familjeomsorg (IoF), har hamnat utanför adekvata åtgärder. Trots att personerna, på längre sikt, kan ha potential till studier och/eller arbete saknas resurser och kompetens för att prioritera dessa grupper. Det finns behov av att kunna tränga djupare in i den medicinska problematiken hos dessa personer. Samma gäller de kunder som insjuknar under inskrivningstiden på AUC. I dessa fall krävs bl.a. medicinsk konsultation och utredningar, innan AUC kan påbörja/fortsätta arbetet med kundernas individuella program. Vidare krävs att människor som saknar varaktig arbetsförmåga placeras i rätt försörjningssystem.

Den verksamhet som etablerades 2003 är ett samarbete mellan försäkringskassan och fyra stadsdelar i Malmö (Fosie, Hyllie, Rosengård och Södra Innerstaden). I projektet arbetar fyra handläggare från försäkringskassan mot en kontaktperson i respektive stadsdel.

Genom den verksamhet som projektet bedrivit har en grupp människor, som tidigare saknat tillgång till socialförsäkringskompetens, fått denna tillgodosedd. De har fått sin arbetsförmåga prövad enligt samma grunder som människor som uppbär sjukpenning. Efter att erforderliga insatser gjorts har en del människor kunnat gå vidare till AUC:s åtgärder. I andra fall har det visat sig att individer är berättigade till sjukpenning, eller att det är befogat att pröva rättigheten till sjukersättning. Verksamheten har således medfört att människor kommit ur en passiv situation eller fått sin försörjning förändrad från att tidigare ha vilat på felaktiga grunder. Genom att människor hamnat rätt i stöd- och ersättningssystemen har mänskliga och samhällsekonomiska vinster uppnåtts.

Stockholm den 5 oktober 2004

Pär Axel Sahlberg (s)

Barbro Hietala Nordlund (s)