Motion till riksdagen
2004/05:Sf346
av Per Westerberg m.fl. (m)

Utgiftsområde 12 Ekonomisk trygghet för familjer och barn


1 Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen beslutar införa ett extra barnbidrag per barn för ensamstående föräldrar respektive för studerande föräldrar i enlighet med vad som anförs i motionen.

  2. Riksdagen beslutar att den sjukpenninggrundande inkomsten skall beräknas som ett genomsnitt av de två föregående årens inkomst i enlighet med vad som anförs i motionen.

  3. Riksdagen beslutar sänka ersättningsnivån i föräldraförsäkringen till 75 % av den sjukpenninggrundande inkomsten i enlighet med vad som anförs i motionen.

  4. Riksdagen beslutar att föräldraförsäkringen skall omfatta tolv månader med sjukpenninggrundande inkomst som grund för barn som är födda fr.o.m. 1 januari 2005 i enlighet med vad som anförs i motionen.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att särlevande föräldrar i högre utsträckning än i dag skall reglera underhållsskyldigheten mellan varandra.

  6. Riksdagen beslutar att bidraget till kostnader för internationella adoptioner höjs till 50 % av kostnaden enligt en schablon för varifrån barnet adopteras, dock högst 55 000 kr per barn.

  7. Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 12 Ekonomisk trygghet för familjer och barn enligt uppställning:

Anslag

Regeringens förslag

Anslagsförändring

A 21:1 Allmänna barnbidrag

20 842 000 000

+5 500 000 000

A 21:2 Föräldraförsäkring

25 560 734 000

-2 870 000 000

A 21:4 Bidrag till kostnader för internationella adoptioner

36 000 000

+8 000 000

Summa för utgiftsområdet

+2 638 000 000

2 Politikområde 21:1 Allmänna barnbidrag

Vi vill ersätta bostadsbidraget med ett extra, icke inkomstprövat, barnbidrag per barn för ensamstående föräldrar respektive studerande föräldrar. Är man både ensamstående och studerande förälder ska två extra barnbidrag per barn kunna utgå. Vårt förslag till extra barnbidrag stämmer i allt väsentligt överens med förslaget i utredningen "Ur fattigdomsfällan" (SOU 2001:24). Växlingen medför att det kommer att löna sig betydligt bättre för ensamstående föräldrar att gå upp i arbetstid och att gå från bidragsförsörjning till försörjning genom eget arbete.

3 Politikområde 21:2 Föräldraförsäkringen

Statens stöd till familjer och barn präglas av alltför mycket detaljreglering. Vi vill återge barnfamiljerna valfriheten. Det görs bäst genom att ge barnfamiljerna mer pengar som de kan bestämma själva hur de ska använda.

Därför vill vi avskaffa den särskilda "öronmärkningen" av två månader i föräldraförsäkringen till den förälder som tagit ut minst föräldraledighet.

Från 2006 föreslår vi att en barnomsorgspeng införs för de familjer som inte utnyttjar kommunalt finansierad barnomsorg. Barnomsorgspengen ska utgå med 3 000 kronor skattefritt per månad för barn mellan ett och tre år. Eftersom föräldralediga kan utnyttja vår barnomsorgspeng när barnet blir ett år behövs inte den trettonde månaden med sjukpenninggrundande ersättning och de tre extra garantimånaderna i föräldraförsäkringen från och med 2006. Mot denna bakgrund anser vi att föräldraförsäkringen ska omfatta 12 månader med den sjukpenninggrundande inkomsten som grund för barn som är födda från och med 1 januari 2005.

I likhet med våra förslag för sjukpenningen anser vi att den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI) i föräldraförsäkringen ska baseras på de två föregående årens inkomst och att ersättningen ska sänkas till 75 procent.

Vi vill införa ett tak för antalet dagar i den tillfälliga föräldrarpengen som kan tas ut för vård av sjukt barn (VAB) på 15 dagar per barn och år. För barn som återkommande inte kan delta i den ordinarie barnomsorgen p.g.a. sjukdom ska möjlighet ges att ansöka om undantag från begränsningen av antalet VAB-dagar.

Egenföretagare diskrimineras med nuvarande regler i förhållande till löntagare vid beräkningen av den tillfälliga föräldrapenningen, då egenföretagares ersättning baseras på kalenderår i stället för påårsarbetstid. Det vill säga att vid beräkning av dagpenningen delas inkomsten med 365 dagar för egenföretagare och med 260 dagar för löntagare. Dagersättningen blir på sätt väsentligt lägre för egenföretagaren.

Regeringens motivering till detta är att egenföretagare i större utsträckning kan styra över arbetstidsuppgiften och därför skall dagersättningen vara lägre. Vi anser att den tillfälliga föräldrapenningen skall beräknas påårsarbetstid för både löntagare och egenföretagare.

4 Politikområde 21:3 Underhållsstöd

Vi anser att särlevande föräldrar i högre utsträckning än i dag skall reglera underhållsskyldigheten mellan varandra.

5 Politikområde 21:4 Bidrag till internationella adoptioner

Vi vill höja bidraget till internationella adoptioner till 50 procent av kostnaden, enligt en schablon för varifrån barnet adopteras, dock högst 55 000 kronor.

Stockholm den 5 oktober 2004

Per Westerberg (m)

Anita Sidén (m)

Anna Lilliehöök (m)

Krister Hammarbergh (m)

Anne-Marie Pålsson (m)

Anne Marie Brodén (m)

Karin Enström (m)