Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om beräkning av bostadstillägg för pensionärer.
Regeringen har under de senaste åren på olika sätt arbetat för att pensionärerna ska ha en trygg ålderdom. Pensionerna har höjts, maxtaxa inom äldreomsorgen har införts, kommuner och landsting har fått ökade anslag för att kunna förbättra vården och omsorgen om de äldre.
Också bostadstillägg för pensionärer har höjts och reglerna har anpassats till ålderspensionsreformen som trädde i kraft förra året. Tanken bakom detta är att de nya reglerna i större utsträckning bygger på faktiska inkomster enligt skattelagstiftningens principer.
För många som bor i en lägenhet, som ägs av allmännyttiga bostadsföretag, ingår hushållsel i hyran. Företagen har upphandlat elen på marknaden och utan mätare och avläsning av dem, har kostnaden för hushållsel och därmed hyran kunnat hållas nere.
Försäkringskassan utgår vid beräkning av bostadstillägg till pensionärer från att el har blivit dyrare för alla. Därför använder man schablonberäkningar för vad hushållsel kostar. När boendekostnaden för en pensionär inte har höjts, räknar försäkringskassan i alla fall med att elkostnaden av den totala hyran har ökat. Detta leder till att bostadstillägget för pensionärer minskar, tvärt emot regeringens ambitioner.
För att bostadstillägget för pensionärer ska vara rättvist, måste boendekostnaden utgå från faktiska boendekostnader och därför bör de fiktiva schablonerna ses över för att få ett rättvist utfall.
Stockholm den 4 oktober 2004 |
|
Carin Lundberg (s) |
Britta Rådström (s) |