Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att försäkringskassans regelverk förändras så att den kan medverka i rehabilitering.
I Uppsala län har landstinget och länets kommuner slutit ett avtal om samverkan kring ett särskilt rehabiliteringsboende för unga hjärnskadade - Fenix. Motivet för denna samverkan är att de hjärnskadade efter den första intensiva vården och rehabiliteringen på sjukhus ska få goda förutsättningar för fortsatt rehabilitering. Denna kräver hög kompetens av ett multiprofessionellt team. Sådan kompetens finns i regel ej i mindre kommuner varför denna länssamverkan är en nödvändig förutsättning för denna relativt lilla patientgrupp. Verksamheten har nu pågått något år och resultaten är mycket goda. Flera patienter har kunnat skrivas ut till eget boende med goda möjligheter till återgång till socialt liv och i några fall också sysselsättning. Vårdekonomiska beräkningar visar att den längre och intensiva rehabiliteringen i detta speciella boende "lönar" sig då behovet av fortsatt hemhjälp och framför allt personliga assistenter minskar.
När kommunerna och landstinget arbetade fram detta koncept deltog försäkringskassan. Den är stor "vinnare" eftersom alternativet, om detta specialboende ej kommit till stånd, för många av patienterna skulle vara eget boende med massiva insatser av personliga assistenter, vilkas kostnad skulle täckas av försäkringskassan. Av sitt regelverk förhindrades dock försäkringskassan att delta som en part likvärdig med landsting och kommuner. Den enda insats som kassan kunde göra var att bidra med en mindre summa till utbildning.
Detta anser vi vara en stor brist i försäkringskassans arsenal av insatser i syfte att uppnå rehabiliterande resultat hos så många som möjligt. Det blir också ett negativt incitament för kommunerna och landstinget att genom anställningar av personal i specialboendet "avlasta" försäkringskassan dess assistentkostnader. Vi är övertygade om att fler institutioner som den framgångsrika Fenix i Uppsala skulle tillkomma för denna hårt drabbade patientgrupp om även försäkringskassan kunde få frihet att aktivt delta i uppbyggnaden och finansieringen.
Stockholm den 1 oktober 2004 |
|
Mats Berglind (s) |
Agneta Gille (s) |