Motion till riksdagen
2004/05:Sf326
av Carina Ohlsson m.fl. (s)

Hedersrelaterat våld


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att länsstyrelserna, i samverkan med SiS, uppmärksammar vikten av de skyddade boendenas kvalitet och säkerhet.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att länsstyrelserna tar in kunskapen om befintlig verksamhet och uppmuntrar det arbete som pågår i ideella organisationer såsom kvinnojourer och tjejjourer när det gäller kampen mot det hedersrelaterade våldet.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om att länsstyrelserna uppmärksammar och stärker de nätverk och samarbeten som finns lokalt.

Motivering

Regeringen beviljade 2002 länsstyrelserna i storstadslänen medel för att kartlägga behoven av skyddat boende för flickor och unga kvinnor som riskerar att utsättas för våld av nära anhöriga. Kartläggningarna som presenterades 2003 visade att flera hundra flickor och unga kvinnor i de kartlagda länen hade sökt myndigheternas skydd. Det visade sig finnas akut brist på platser i skyddat boende, behov av utbildning av personal som kommer i kontakt med problemet och samordning av myndigheternas insatser. Länsstyrelserna underströk också att det behövs fungerande nätverk mellan olika myndigheter, trossamfund och frivilligorganisationer för att lösa praktiska problem och bedriva ett effektivt informations- och attitydpåverkande arbete. I juni 2003 fick länsstyrelserna i de tre storstadslänen 4,5 miljoner kronor vardera för att bl.a. stimulera inrättandet av skyddade boenden. De övriga länsstyrelserna fick 300 000 kr vardera för att kartlägga och analysera behoven av insatser för flickor och unga kvinnor som hotas av så kallat hedersrelaterat våld. Även situationen för ungdomar som utsätts för hot och våld på grund av sin sexuella läggning skulle uppmärksammas. Ytterligare 60 miljoner kronor avsätts för åren 2005-2007 för fortsatta insatser för skyddat boende, attitydpåverkande arbete m.m. och andra insatser som kan behövas för ungdomar som hotas av sina anhöriga av hedersrelaterade orsaker. Totalt omfattar regeringens satsning 180 miljoner kronor för åren 2003-2007.

Det har dock framkommit att de skyddade boendena måste förbättras både när det gäller kvalitet och kvantitet. Det är absolut nödvändigt att de unga flickor som söker sig till ett skyddat boende där kan få stöd, hjälp och kan känna sig säkra. Därför är det av yttersta vikt att de som tar emot flickorna/kvinnorna på det skyddade boendet har kunskap och kompetens om det hedersrelaterade våldet och hur man ska stödja de boende. Tyvärr har detta inte alltid varit fallet och det kan betyda stora säkerhetsrisker för de boende och brist på stöd och hjälp. Eftersom länsstyrelserna beviljar pengar förutsätter vi att de både har kunskap innan de beviljar pengar och att det finns kompetens hos dem som beviljas pengar till boendet samt att länsstyrelserna också följer upp verksamheten.

Statens institutionsstyrelse SiS har mycket kunskap när det gäller vård och behandling och av rätts-, skydds- och säkerhetsfrågor. Det skulle därför vara av värde att länsstyrelserna samverkade med SiS.

Det är också oerhört viktigt med förebyggande insatser. För att detta ska komma till stånd är det nödvändigt att de som kommer i kontakt med de hotade flickorna/kvinnorna har kunskap. Därför bör verksamheter där olika aktörer samverkar uppmuntras. Detta kan vara t.ex. där kvinnojour/tjejjour samarbetar med skola, polis och socialtjänst. Det har påtalats att projektpengar ofta går till nya aktörer och projekt i stället för att bygga på den verksamhet som redan finns. Det krävs naturligtvis att länsstyrelserna har god kunskap om hur situationen ser ut när det gäller skyddet för flickorna/kvinnorna och också vilka organisationer myndigheter som bedriver ett bra förebyggande arbete. Detta bör ha kommit fram i den kartläggning som länsstyrelserna har gjort. Tyvärr är det så att informationen inte alltid har nått ut till berörda parter om att länsstyrelserna gjort en kartläggning eller att pengar beviljas för att motverka det hedersrelaterade våldet. Så länge detta våld existerar, så måste stödet finnas. Detta motiverar att stödet och hjälpen permanentas och inte bedrivs i projektform. Det är därför viktigt att kunskapen finns hos de som kommer i kontakt med och ska stödja de utsatta, men minst lika viktigt är att diskutera de bakomliggande orsakerna med förövarna och de som riskerar att bli förövare för att påverka och förändra attityder. Det är därför viktigt att skolan, studieförbund, religiösa samfund, invandrarorganisationer och andra uppmuntras att, gärna tillsammans, diskutera och fåökad kunskap om hur det hedersrelaterade våldet kan motverkas.

Stockholm den 30 september 2004

Carina Ohlsson (s)

Marie Nordén (s)

Inger Nordlander (s)

Anne Ludvigsson (s)

Carina Adolfsson Elgestam (s)

Eva Arvidsson (s)