Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om efterlevandepensionen.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om situationen för efterlevande.1
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om omställningspension för efterlevande med barn under 18 år.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att få behålla änkepensionen till 65 års ålder.
1 Yrkande 2 hänvisat till LU.
De som har beviljats en pension när deras livskamrater dog måste på samma sätt som övriga medborgare kunna planera sin ekonomi och lita på de besked som de en gång fått. Här har änkorna diskriminerats i förhållande till andra pensionsgrupper. Övriga pensionärer utsattes inte för inkomstprövning av pensioner och kompenserades fullt ut av effekterna när det särskilda grundavdraget avskaffades.
Eftersom statens finanser ansågs vara i ordning ville man år 2003 avskaffa inkomstprövningen. För många änkor innebar det en betydande försämring av ekonomin, upp till 1 200 kr mindre per månad.
De som under tiden 1997-2003 var inkomstprövade förlorade drygt 200 000 kr under denna period, om hela folkpensionsdelen togs bort. De som av någon anledning fick behålla änkepensionen - eller kompenserades för inkomstprövningens effekter enligt avtal - drabbades i stället av försämringar när särskilda grundavdraget togs bort.
Förutsebarhet är mycket viktigt när man skall planera sitt fortsatta liv som ensam. Livet blir inte lättare när man är en i stället för två.
Arvsreglerna mellan makar eller sambor handlar mycket om etiska och moraliska värden. Många ser med oro framtiden an med tanke på arv till barn i tidigare förhållanden, s.k. särkullbarn. Många fruktar, på goda grunder, att den efterlevande skall tvingas lämna sin boendemiljö.
Särkullbarnens rätt att få ut sitt arv direkt efter makes/makas/ sambos död innebär ofta problem för den efterlevande, när tillgångarna är begränsade och för det mesta är placerade i bostaden.
De som lever tillsammans i äktenskap eller samboförhållande skall kunna göra en överenskommelse om den gemensamma bostaden och bohaget. Särkullbarnen bör i så fall få vänta på sin arvsrätt i den delen av arvet som består av hem och bostad, tills även den andra parten avlidit eller frivilligt avsagt sig rätten. Man måste som efterlevande kunna känna sig trygg i det egna hemmet när allt annat runt omkring rasar samman.
Omställningspension betalas i dag ut till efterlevande maka, make eller sambo i tio månader. Om det finns små barn utgår s.k. förlängd omställningspension tills det yngsta barnet fyller tolv år. Om barnen är mellan tolv och 18 år när den ena parten dör, betalas omställningspensionen i stället ut i 22 månader. Samtidigt är det vid tolv års ålder som barnen börjar kosta mera pengar. Deras fritidsintressen och kläder blir oftast dyrare.
Sjukpensionen är avsedd att ersätta inkomstbortfallet vid sjukdom. Den som har en inkomst har rätt till efterlevandepension till 65 års ålder.
Om man tillhör den grupp som beviljats efterlevandepension blir situationen annorlunda om man drabbas av så långvarig sjukdom att sjukpension börjar betalas ut. Då förlorar änkan i de flesta fall rätten till efterlevandepension.
Änkans ekonomiska förutsättningar blir i den uppkomna situationen ytterst ansträngd. Hon har ofta haft låga inkomster, på vilka sjukpensionen baseras, och förlorar änkepensionen. Stora ekonomiska problem är ingen bra livssituation för ett tillfrisknande.
Stockholm den 1 oktober 2004 |
|
Anne Marie Brodén (m) |