Motion till riksdagen
2004/05:Sf304
av Gunnar Nordmark (fp)

Uppehållstillstånd av humanitära skäl


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en utvidgad bedömning av grund för uppehållstillstånd av humanitära skäl.

Motivering

Under åren 2003 och 2004 har svenska migrationsmyndigheter vid upprepade tillfällen och i olika ärenden fattat beslut om avvisning som inneburit att mycket små barn, i vissa fall spädbarn, i samband med utvisning riskerat att bli skilt från den ena föräldern. Orsaken härtill är att föräldrarna utvisas till olika länder eller att ena föräldern utvisas medan utvisningen av den andra föräldern av någon anledning inte kan verkställas.

I flera fall handlar det om att familjebildningen skett i Sverige i väntan på beslut om uppehållstillstånd och att föräldrarna kommit till Sverige från olika länder. I något fall har det på grund av att den ena föräldern varit statslös inte funnits något land som varit berett att ta emot henne eller honom och utvisningen har därför inte kunnat verkställas.

Barn som är svenska medborgare eller har permanent uppehållstillstånd anses normalt ha rätt till umgänge med båda föräldrarna. I internationella konventioner som Sverige anslutit sig till fastslås denna princip. I Europakonventionens åttonde artikel fastslås att var och en har rätt till skydd och respekt för familjeliv och privatliv. Offentlig myndighet får inte inskränka åtnjutandet av denna rättighet. I FN:s konvention om barnets rättigheter stadgas i artikel 9 att ett barn inte får bli åtskilt från sina föräldrar mot sin vilja utom när det är för barnets bästa. Enligt artikel 10 skall ansökningar från familjer som vill återförenas över statsgränser behandlas på ett positivt, humant och snabbt sätt. Inom svensk civilrätt står principen om barnets rätt till båda föräldrarna stark och svenska myndigheter verkar i sin dagliga gärning för att upprätthålla densamma. Denna humana och självklara princip är dessutom djupt förankrad i det allmänna rättsmedvetandet.

Det är rimligt att anta att barn som saknar uppehållstillstånd och som med sina föräldrar lever under flyktingförhållanden åtminstone i lika stor utsträckning som svenska barn har behov av båda föräldrarna. Svenska myndigheter bör därför i sin dagliga verksamhet och i sina beslut verka för att även dessa barn har rätt till båda föräldrarna så vitt det inte är till skada för barnet. Uppehållstillstånd till barn och föräldrar bör därför kunna ges av humanitära skäl i de fall där ett utvisningsbeslut oundvikligen innebär att ett barn skiljs från den ena eller båda föräldrarna.

Stockholm den 4 oktober 2004

Gunnar Nordmark (fp)