Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att mödravård och förlossning i ett inledande skede skall likställas med vård av barn för illegala flyktingar.
FN:s barnkonvention fyller 15 år i höst och var en stor framgång för världens barn när den antogs av FN:s generalförsamling. Det placerade barnet på den politiska dagordningen och slog fast att barnens rätt var universella, att barn har egna rättigheter, att vuxna ska respektera barnets fulla människovärde och att barn har speciella behov av skydd och stöd. Men trots det finns mycket kvar innan de vackra orden är omsatta i verklighet.
Barn till illegala flyktingar hanteras inte i enlighet med barnkonventionen i Sverige.
Människor som fått avslag på sin asylansökan har inte rätt till samhällets resurser varken när det gäller skola, vård eller omsorg. Om illegala flyktingar skulle tvingas uppsöka hjälp så får de betala enligt turisttaxa. Har man inga pengar får man inte vård. Det enda undantaget är akutvård och vård av barn.
Trots att man sett att det krävs vissa undantag när det gäller barn så har man inte varit konsekvent och räknat in mödravård eller förlossning i ett inledande skede som vård av barn. Om dessa kvinnor, som söker hjälp för sig och sitt väntade barn, får den hjälp de behöver beror helt och hållet på vem de träffar, på godtycklighet.
Förlossningen i ett akut skede är undantaget där kvinnan och barnet har rätt till vård. Varje förlossning kommer till det skedet förr eller senare, så låt kvinnan få komma in och förbereda sig i lugn och trygghet för sin egen och barnets säkerhet. Att betrakta mödravård som vård av det ofödda barnet vore att också tillgodose barnkonventionens krav på att barn har speciella behov av skydd och stöd och att deras rättigheter är universella. Därför ska mödravård och förlossningar även i ett inledande skede likställas med akutvård och vård av barn för illegala flyktingar. Detta bör ges regeringen till känna.
Stockholm den 29 september 2004 |
|
Annika Qarlsson (c) |
Gustav Fridolin (mp) |