Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en analys av effekterna för enskilda individer avseende ändrad beräkning av arbetsskadelivränta.
Riksdagen begär att regeringen snarast återkommer med en proposition som möjliggör kombinationen deltidssjukskrivning och studier.
Regeringen föreslår att livränteunderlaget endast skall fastställas vid den tidpunkt från vilken livräntan utges för första gången och bestämmas på grundval av de inkomstförhållanden som gäller vid samma tidpunkt. Förändringen innebär, enligt propositionen, att man uppnår en likformighet i besluten och betydande administrativa fördelar.
Missförhållanden avseende arbetsskadeförsäkringens hantering har funnits under mycket lång tid. Brister finns i utformningen och tillämpningen av arbetsskadeförsäkringen. Försäkringskassornas handläggningstider är fortfarande oacceptabelt långa och varierande. Handläggningstiden av arbetsskadelivräntan har t.o.m. ökat med fem dagar sedan 2001. Det förekommer dessutom avsevärda skillnader mellan landets försäkringskassor när det gäller att bedöma arbetsskador. Trots detta har den socialdemokratiska regeringen förhållit sig relativt passiv och hänskjutit frågan till den nya socialförsäkringsadministrationen.
Förslaget i propositionen skall till viss del försöka undanröja vissa av dagens brister. Samtidigt är det, enligt Kristdemokraternas mening, inte fullständigt utrett hur förslaget i propositionen påverkar enskilda individer. Arbetsskadelivränta skall vara försäkringsmässig och det är inte säkert att det förslaget innebär att denna försäkringsmässighet upprätthålls. Kristdemokraterna delar dessa synpunkter med remissinstanserna TCO och Privattjänstemannakartellen. Kristdemokraterna anser att en bättre analys av effekterna för enskilda borde ha gjorts innan förslaget lades fram. Om förändringarna genomförs måste utvecklingen för de personer som uppbär arbetsskadelivränta följas noggrant. Detta bör ges regeringen till känna.
I Arbetsskadeutredningen Den framtida arbetsskadeförsäkringen (SOU 1998:37) redovisas som ett alternativ till nuvarande försäkring, en lösning som innebär att arbetsskadeförsäkringen överförs på arbetsmarknadens parter i form av en obligatorisk tilläggsförsäkring vid arbetsskada.
Då risken för arbetsskador varierar mellan branscher och företag är det rimligt att anta att premierna blir differentierade. Det innebär i sin tur att den förebyggande verksamheten blir mer lönsam för företagen. Även satsningen på rehabilitering skulle öka. Lars Söderström m.fl. uppskattar i rapporten Om förutsättningarna för en privat arbetsskadeförsäkring att mängden skador skulle minska med 30-50 %.
Arbetsskadeförsäkringen är privatiserad i Norge. Detta har gett ekonomiska incitament för företagen att satsa mer på förebyggande åtgärder, t.ex. utbildning för att göra arbetsplatserna säkrare och mindre belastande för arbetstagaren. Ju säkrare arbetsplats desto lägre premie. Man kan se att arbetsskadorna har minskat när företagen får ta större ekonomiskt ansvar.
På sikt menar Kristdemokraterna att det är fullt möjligt att föra över arbetsskadeförsäkringen på arbetsmarknadens parter och anser därför att regeringen bör få i uppdrag att utreda konsekvenserna av att privatisera arbetsskadeförsäkringen i Sverige. Utredningen ska även bereda hur arbetsgivaren kan kompenseras, t.ex. via sänkt arbetsgivaravgift. Sammantaget bör detta leda till en väsentlig kostnadsminskning för företagen.
Kristdemokraterna har vid flera tillfällen krävt att kombinationen deltidssjukskrivning och deltidsstudier möjliggörs. Studier i mer begränsad omfattning kan vara den bästa chansen för en heltidssjukskriven att komma tillbaka. De positiva effekterna för såväl samhället som den enskilde är uppenbara om förutsättningarna att kombinera deltidsstudier med sjukskrivning på deltid ökar. I dag måste studiestöd uppbäras kontinuerligt för att ge skydd i samband med beräkning av sjukpenninggrundad inkomst. Om reglerna kan anpassas till ett flexibelt bruk av studiemedlen kan skyddet för studerande i samband med sjukdom förbättras. Detta kan underlätta övergångar från sjukdom till studier.
Trots att utredningen Sjukpenninggrundande inkomst - skydd och anpassning (SOU 2003:50) föreslagit ändring av lagstiftningen för att möjliggöra deltidssjukskrivning och deltidsstudier, föreslår regeringen att frågan återigen skall ses över. Även om det i propositionen finns en uttalad ambition att möjliggöra kombinationen deltidssjukskrivning och deltidsstudier är det anmärkningsvärt att något konkret förslag fortfarande inte lämnats. Flera remissinstanser har påpekat att frågan måste lösas snarast och prioriteras. Kristdemokraterna uppmanar den socialdemokratiska regeringen att snarast återkomma med en proposition som möjliggör kombinationen deltidssjukskrivning och deltidsstudier.