Motion till riksdagen
2004/05:Sf257
av Johnny Gylling (kd)

Rätten till sjukpenninggrundande inkomst


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behovet av informationsplikt hos berörda myndigheter angående regler för sjukpenninggrundande inkomst.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att reglerna för sjukpenninggrundande inkomst bör förändras eller förtydligas så att man inte kan förlora den efter egenfinansierade studier.

Sammanfattning

I vissa fall kan en person utan förvarning få sin sjukpenninggrundande inkomst (SGI) satt till noll kronor av försäkringskassan. Jag har blivit uppmärksammad på ett fall där detta lett till mycket olyckliga konsekvenser för den enskilde. Eftersom försäkringskassan vidhållit sitt beslut vill jag uppmärksamma riksdagen och regeringen på fallet i förhoppning om att regelverket ska förändras alternativt förtydligas så att inte fallet upprepas.

Bakgrund

En person har blivit långtidssjukskriven och rekommenderas av arbetsförmedlingen att försöka byta arbete. Efter flera års studier och en växande förhoppning om att kunna komma in i ett nytt yrkesliv mister vederbörande sitt studielån på grund av åldersskäl. För att ändå kunna fullfölja studierna finansieras de sista terminerna med egna medel. Efter lyckade studier hägrar ett nytt jobb men en ny sjukdom drabbar hårt. Lika hårt känns det förmodligen när försäkringskassan meddelar att den sjukpenninggrundande inkomsten är satt till noll kronor av det skälet att personen i fråga inte haft någon inkomst under den sista studietiden.

Jag har varit i kontakt med försäkringskassan i ärendet men fått till svar att man är medveten om problematiken men måste följa gällande regelverk. Ärendet är överklagat till länsrätten som beslutat om avslag.

För att återfå sin sjukpenninggrundande inkomst tar det dessutom hela 6 månader efter att vederbörande fått arbete. Dåär det ju "tryggare" att befinna sig i arbetsmarknadsåtgärder eftersom man då hela tiden är garanterad en viss sjukpenning. Detta faktum motverkar motivationen till att hitta ett "riktigt" arbete.

Det är lätt att hamna utanför trygghetssystemen, även om man under många år varit aktiv och betalat in till detsamma, men det är mycket svårt att komma in igen.

Jag anser därför också att det måste finnas en informationsplikt om reglerna för sjukpenninggrundande inkomst för myndigheter gentemot den som lämnar arbetsmarknaden tillfälligt, exempelvis för studier, föräldrapenning eller liknande.

I den studiesociala utredningen Studerande och trygghetssystemen SOU 230:130 nämns frågan om de studenter som förlorar sin SGI för att de inte uppbär studiemedel. Utredningen menar att bestämmelserna för SGI motverkar tanken om ett flexibelt användande av studiemedlen eftersom stöd måste uppbäras kontinuerligt för att ge skydd. "Skyddsbestämmelser om sjukpenninggrundande inkomst anpassas till ett flexibelt användande av studiemedlen, samt att vissa åldersgränser för studerande anpassas till livslångt lärande." Regeringen har inte lagt någon proposition i ärendet.

Regeringen bör snarast ta initiativ till att förändra eller förtydliga regelverket för studerandes möjlighet att behålla sin SGI vid egenfinansierade studier.

En informationsplikt bör också införas hos berörda myndigheter.

Stockholm den 30 september 2004

Johnny Gylling (kd)