Riksdagen begär att regeringen låter utreda möjligheten att föräldrar till barn med språkstörningar skall kunna ta ut kontaktdagar när barnet går i förskola/skola.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att föräldrar till barn med språkstörningar bör få rätt till avlastning.1
1 Yrkande 2 hänvisat till SoU.
Genom språket kommunicerar vi när vi skapar relationer med andra.
Språket gör oss delaktiga i samhällslivet.
Vi kan också delge andra våra värderingar och upplevelser.
Med språket som verktyg skapar vi en kultur där vi upplever gemenskap.
Hur fungerar det då för personer som har språkstörningar?
Reaktionerna är många.
Att inte kunna göra sig förstådd och att inte kunna förstå kan ställa hela känslolivet påända och visar sig ibland i aggressivitet eller slutenhet.
Språkstörda barn har svårt att producera språk. 6-8 procent av alla barn i förskoleåldern har en språkstörning av varierande grad. Det som kallas grav språkstörning drabbar 1-2 procent, vilket ofta innebär att svårigheter finns kvar i vuxen ålder. Ett barn med språkstörningar följer inte den normala språkutvecklingen.
Språkstörningar är ett funktionshinder som påverkar såväl inlärningsförmåga som sociala kontakter. Kommunikationssvårigheter kan i hög grad påverka möjligheten att göra framsteg socialt och att klara det dagliga livet. Barn med språkstörning behöver tid, struktur, upprepning och kontinuerligt vuxenstöd. De har ofta svårigheter i form av bristande perceptionsförmåga, minnesstörningar, motoriska svårigheter och bristande uthållighet. Språkstörningen kan påverka möjligheten till delaktighet i samhället, att kunna ta del av kunskap och information i samhället och att kunna uttrycka sin åsikt.
Idag undersöks barns språkliga förmåga ordentligt först vid 2,5-3 års ålder på BVC. Ett forskarlag vid Lunds universitet publicerade en studie om barns språkutveckling där man rekommenderar att man redan vid 1,5-årskontrollen bör titta närmare på den tidiga språkutvecklingen.
Många barn med språkstörning har begränsningar i sitt arbetsminne vilket också påverkar barnets tillvaro i vardagen vilket gör att föräldrar måste hjälpa dem. Föräldrarna har ingen självklar kontaktperson som förstår vad språkstörning innebär och som de kan få stöd av i sitt agerande för barnets bästa i t.ex. förskola och skola. I kontakten med personal inom skolan får föräldrarna många gånger själva tala om vilka svårigheter barnet har och vilket behov av stödinsatser som behövs för att skolsituationen ska bli tillfredsställande för barnet. Många föräldrar upplever att kunskapen och förståelsen för språkstörning är bristfällig.
För att klara av skolgången behöver barnen mycket stöd i form av olika hjälpmedel och undervisning i små grupper. De har ofta behov av anpassade läromedel och specialanpassade dataprogram med t.ex. talsyntes. Barnet kan även behöva personlig assistent.
I skollagen 1 kap. 2 § fastslås: "I utbildningen skall hänsyn tas till elever i behov av särskilt stöd." Många föräldrar känner oro över att deras barn med språkstörning inte får det stöd som de är i behov av. De upplever att barnen inte möts av rätt förståelse och kunskap.
Eftersom föräldrarna lägger ner mycket tid på kontakt med personal inom förskola och skola är det önskvärt att de ska kunna ha rätt att ta ut kontaktdagar. Även avlastning är en rättighet som föräldrarna skulle vilja ha tillgång till.
Att inte ha rätt till kontaktdagar gör att det för många föräldrar blir mycket betungande att upprätthålla den kontakt som är så viktig med personal inom förskola och skola. Därför bör regeringen utreda möjligheten att föräldrar som har barn med språkstörningar ska få möjlighet att ta ut kontaktdagar för att det ska fungera för barnet i förskolan/skolan.
Föräldrarna bör också få rätt till avlösning för att de ska kunna göra något på egen hand ibland. Det är nämligen svårt att ordna barnvakt eller att lämna barnet till anhöriga på grund av språksvårigheterna. När barnet växer upp så har de, som alla andra barn, behov av att göra saker utan att föräldrarna är med. Föräldrarna bör därför få rätt att få avlastning när de har ett barn med språkstörningar.
Stockholm den 23 september 2004 |
|
Birgitta Sellén (c) |
Viviann Gerdin (c) |