Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en översyn av anhörigbidraget.
Många är de anhöriga som idag hjälper sina äldre föräldrar och andra nära anhöriga när de inte längre klarar sig helt själva. Man behöver då ta ledigt från sitt ordinarie arbete för att t.ex. hjälpa sina sjuka anhöriga, följa dem till sjukhus, vara med som stöd vid kontakt med läkare, kurator och biståndshandläggare för att nämna några exempel. Det är naturligt att hjälpa sina anhöriga och man gör det gärna. Men blir behovet alltför stort så att alla semesterdagar går åt till dessa gentjänster så blir det som kan vara bra istället något som tynger och belastar. Relationerna kan bli lidande och man orkar inte ge den hjälp som man kan ge och som så väl behövs i dagens samhälle. Risken är att man själv blir sjuk om man inte orkar med att sköta sitt arbete, sin egen familj med barn och vardagliga göromål. Man blir stressad av att känna sig otillräcklig och är på så sätt inne i en ond cirkel..
Samhällets insatser räcker inte till idag för alla vårdbehövande så alla är beroende av den insats som anhöriga gör. Anhörigas arbetsinsatser är en del i vårt gemensamma åtagande att kunna ge vård och hjälp till den som behöver det.
Dagens system med anhörigbidrag behöver ses över så att vi får ett system som kan ge hjälp till fler anhöriga som är beredda att stötta och hjälpa i livets olika skeenden, inte enbart i livets slutskede utan även i andra tider då framförallt äldre behöver lite extra hjälp.
Stockholm den 22 september 2004 |
|
Rigmor Stenmark (c) |
Annika Qarlsson (c) |