Motion till riksdagen
2004/05:Sf24
av Mona Jönsson och Gustav Fridolin (mp)

med anledning av prop. 2004/05:138 Sveriges tillträde till FN:s tilläggsprotokoll mot människosmuggling


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om behovet att av åstadkomma en humanare migrations- och asylreglering.

Bakgrund

Miljöpartiet de gröna anser att människor ska kunna röra sig fritt över gränser, bosätta sig, vistas, arbeta och studera i det land de önskar. Detta gäller såväl länder inom EU som länder utanför EU. Miljöpartiet motsatte sig av denna anledning Sveriges tillträde till Schengenkonventionen. Vi är kritiska till införandet av bestämmelser som försvårar människors fria rörlighet och vi är kritiska till införandet av s.k. kompensatoriska åtgärder. En alltmer restriktiv och inhuman migrationspolitik har utvecklats på såväl nationell nivå som i EU. Den förda politiken utgör en grogrund för människosmuggling. Den medför även att den som vistas illegalt i landet kan komma att utnyttjas av mindre nogräknade individer.

Människosmugglare har anlitats av många asylsökande som enda utväg ur det land man vill lämna och in i Europa. EU:s satsningar på gränsbevakning, visumkrav för flertalet "ursprungsländer" och transportörsansvaret m.m. medför att legal inresa och invandring inte utgör något faktiskt alternativ för många. Även de som vid en prövning visar sig ha flyktingstatus kan ha tvingats anlita människosmugglare för själva transporten. De kan sakna kunskap om Genèvekonventionen och kan knappast förväntas känna till svensk lagstiftning och praxis. Man kan av människosmugglare ha givits den felaktiga uppfattningen att svensk migrations- och asylpolitik är mycket generös, varpå de tar sig hit illegalt i tron att de ska få stanna legalt och skapa sig ett bättre liv här.

Miljöpartiet de gröna röstade emot propositionen Människosmuggling och tids­begränsat uppehållstillstånd för målsägande och vittnen m.m. (prop 2003/04:55) till förmån för en human utlänningslag i kombination med adekvata ändringar i den sistnämnda och i brottsbalken.

Människosmuggling

Miljöpartiet är av den åsikten att människosmuggling i vinstsyfte ombesörjd av organiserade kriminella organisationer måste beivras. Denna typ av verksamhet är en fråga om cyniskt utnyttjande av människors svåra situation, enkom i syfte att tjäna pengar. Vi ser dock att utvecklingen pekar mot att möjligheterna försvåras för konventionsflyktingar och skyddsbehövande att ta sig till Sverige. Saknas legala möjligheter återstår bara illegala vägar. Lättnader i regler bör införas för att uppnå en balans mellan flyktingar och skyddsbehövandes behov och intresset av att beivra kriminell människosmuggling.

Den utlänning som olovligen uppehåller sig i Sverige bör inte heller bestraffas. Vi eftersträvar en generösare migrations- och asylpolitik och verkar generellt för öppnare gränser. Med nuvarande regelverk synes det dessutom inte fylla någon preventiv funktion, enär den utlänning som vistas här olovligen kan utvisas.

Barns situation

Miljöpartiet anser att vid asylprövning och prövning av uppehållstillstånd av humanitära skäl bör det uttryckligen framgå att minderåriga ska beviljas uppehållstillstånd av särskilt ömmande skäl, om de anses sakna konventionsflyktingstatus, om inte barnets bästa talar emot att uppehållstillstånd beviljas. Det räcker inte att hänvisa till barnkonventionen i utlänningslagens portalparagraf.

Det är oacceptabelt att minderåriga ska kunna straffas för olovlig inresa, passage och vistelse i Sverige. Av lagstiftningen bör uttryckligen följa att minderåriga inte ska ådömas straff. Straffbarhet är inte förenligt med barnkonventionen och det är inte rimligt att kräva att minderåriga ska känna till svensk rätt.

Sverige inför nu ett tvåpartsförfarande genom den nya instans- och processordningen. Detta är ett steg på vägen för en mer rättssäker processordning för utlänningar i Sverige. Men hittills är handläggningstiderna fortfarande långa och bedömningen om vilka som ska få stanna på grund av asyl eller särskilt ömmande skäl är ytterst begränsad. Vi anser därför att tills rättssäkerhetsproblemet är löst är det vår skyldighet att ge en fristad till personer som flyr till Sverige.

Stockholm den 6 april 2005

Mona Jönsson (mp)

Gustav Fridolin (mp)