Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om större flexibilitet i sjukersättningen vid rehabilitering och sjukskrivning.
Idag finns en sorts självrisk inbyggd i sjukpenningen eftersom arbetsförmågan måste vara nedsatt med mer än en fjärdedel för att sjukpenning ska utges. Om arbetsförmågan är nedsatt tre fjärdedelar utges tre fjärdedels sjukpenning och om arbetsförmågan är nedsatt minst hälften men inte tre fjärdedelar utges en fjärdedels sjukpenning. Steglös ersättning vid nedsättning av arbetsförmågan på grund av sjukdom skulle vara att föredra framför dagens stela system för beräkning av sjukpenning.
Vid sjukskrivning av läkare gäller redan idag att läkare bedömer huruvida patienten, trots sin sjukdom, kan arbeta till viss del alternativt kan till viss del stå till arbetsmarknadens förfogande. I det medicinska underlaget ska läkaren styrka hur många timmar patienten bedöms kunna utföra sin vanliga sysselsättning/stå till arbetsmarknadens förfogande. Detta innebär att läkaren ska göra sin bedömning utifrån patientens förmåga att arbeta/stå till arbetsmarknadens förfogande oavsett vilka ersättningsnivåer som gäller inom lagen om allmän försäkring. Detta kan innebära att läkaren t.ex. gör en bedömning att patienten kan arbeta 60 procent, vilket innebär att sjukpenning kan betalas med högst en fjärdedels ersättning. Detta betyder att ett inkomstbortfall uppstår som inte kan ersättas från den allmänna försäkringen.
Idag används deltidssjukskrivningar i syfte att främst uppmärksamma den försäkrades arbetsförmåga - inte arbetsoförmåga, därför finns det enligt min uppfattning starka skäl att pröva om inte en steglös ersättning bör införas. För att underlätta att en sjukskriven till viss del ska kunna återgå till arbete, alternativt kunna åter stå till arbetsmarknadens förfogande trots nedsättning av arbetsförmågan på grund av sjukdom skulle det underlätta om rätten till sjukpenning ändras på så sätt att en steglös ersättningsrätt införs liknande vad som gäller för rätten till sjuklön. Redan Rehabiliteringsberedningen (SOU 1988: 41) ansåg att fyra nivåer var tillräckligt när det gällde renodlade sjukfall men att rehabiliteringsarbetet däremot krävde ett mera flexibelt ersättningssystem. Med ett mer flexibelt system skulle en mjuk och successiv återgång till arbetet underlättas.
Stockholm den 22 september 2004 |
|
Sonja Fransson (s) |