Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om hemutrustningslån.
De flyktingar som kommer till Sverige har oftast flytt från krig och förföljelse. De kommer hit med knappa resurser och har stora behov. Mat, kläder och bostad utgör naturligtvis de allra primäraste behoven. Det är samhällets skyldighet att sörja för att flyktingarna får dessa behov uppfyllda.
Flyktingar som omfattas av kommunens flyktingmottagande, har fyllt 18 år och flyttar in i en bostad kan även ansöka om lån till hemutrustning. Lånet är avsett för t.ex. köksutrustning och möbler. Hur stort lånet är beror på familjens storlek. Maximalt belopp är 35 000 kr. De två första åren behöver man inte betala tillbaka på lånet. Ränta utgår emellertid även under denna period. Räntan fastställs varje år av regeringen, för år 2002 var räntan 5,75 procent.
Amorteringstiden beror på hur stort lånet är. Med maximalt lån kan amorteringstiden bli mellan 10 och 15 år. Om betalning av lånet inte kan ske p.g.a. låg inkomst, går det att ansöka om helt anstånd eller nedsatt betalning. Räntan fortsätter dock att löpa under anståndstiden. Skulden kommer därför att öka under anståndstiden. Det finns dock vissa möjligheter att få lånet efterskänkt för den som är över 65 år, eller som bedöms ha en varaktigt nedsatt arbetsförmåga p.g.a. sjukdom eller handikapp. Många flyktingar har efter tvåårs introduktion i kommunerna inte kommit ut på arbetsmarknaden och söker därför anstånd med betalningen. Lånen växer under denna period eftersom räntan läggs på. Det medför en stor risk för en växande skuldsättning som blir ett permanent hinder för flyktingarna att komma ut på arbetsmarknaden samtidigt som socialbidragsberoendet ökar. Det finns redan nu en kraftig överrepresentation av utrikes födda när det gäller socialbidragsberoende.
Permanent skuldsättning kan hindra denna grupp av människor från att bli självförsörjande. I värsta fall kan detta leda till mental ohälsa. Att få bostad och att känna trygghet är viktiga förutsättningar för en bra integration i det svenska samhället. Därför är det viktigt och nödvändigt att utformahemutrustningslånen på ett sådant sätt att de möjliggör en bra start i Sverige.
Stockholm den 23 september 2004 |
|
Siw Wittgren-Ahl (s) |