Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att barnbidraget inte med automatik skall utbetalas till mamman.
Den svenska lagstiftningen i familjerätt utgår numera från att delad vårdnad är norm. Enskild vårdnad är undantaget som ska tillämpas då det finns särskilda skäl för detta. Det finns starka jämställdhetspolitiska skäl för en sådan ordning. Den traditionella ordningen att barn är ett ansvar enkom för modern behöver brytas. Det finns också ett starkt barnpolitiskt skäl för delad vårdnad. Barnen har rätt till en nära kontakt med båda sina föräldrar och det förutsätter att båda föräldrarna är delaktiga i det vardagliga ansvaret för barnen.
Tyvärr är övrig lagstiftning inte alltid konsekvent med familjerättslagstiftningen och dess intentioner. Fortfarande betalas barnbidraget ut till mamman såvida inte föräldrarna uttryckligen begär en annan ordning eller pappan har enskild vårdnad (vilket är tämligen ovanligt).
Det mest rimliga vore att barnbidraget delades och betalades ut med lika stora delar till båda vårdnadshavarna i de fall dessa har gemensam vårdnad. Detta bör självklart omfatta även sammanboende vårdnadshavare. Att som i dag inte ens tillfråga föräldrarna vem av dem som ska ta emot barnbidraget befäster könsroller och minskar barns chanser att få båda sina föräldrar delaktiga och aktiva i det dagliga ansvaret för barnet och barnets skötsel. På samma sätt bör ocksåövervägas att gemensamma avgifter så som exempelvis barnomsorg delas.
I tidigare riksdagsbehandling har socialförsäkringsutskottet hänvisat till att denna fråga övervägs i Regeringskansliet. Det är angeläget att det arbetet påskyndas. Ett fortsatt system riskerar inte bara att leda till sämre kontakt mellan pappor och barn, det riskerar därutöver att konservera förlegade könsroller. Ett offentligt transfereringssystem som sänder signalen att ansvaret för hem och barn är ett huvudsakligt ansvar för mamman för förlegade könsroller och stereotyper vidare till kommande generationer. Därför bör regeringen skyndsamt bereda frågan.
Stockholm den 21 september 2004 |
|
Luciano Astudillo (s) |
|
Martin Nilsson (s) |
Louise Malmström (s) |
Matilda Ernkrans (s) |