Motion till riksdagen
2004/05:Sf11
av Per Westerberg m.fl. (m)

med anledning av skr. 2004/05:47 Migration och asylpolitik


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om åtgärder beträffande de synpunkter som framförs i Riksrevisionens rapport Snabbare asylprövning (RiR 2004:24) samt Marie Bengtssons rapport till socialförsäkringsutskottet, Migrationsverkets resurser.

Bakgrund

I skrivelsen redovisar regeringen sin migrations- och asylpolitik sedan december 2003. Vidare redogör man för Sveriges roll i Europasamarbetet och i det internationella samarbetet i övrigt. Skrivelsen föranleder följande synpunkter.

Granskningen av regeringens asyl- och migrationspolitik

I skrivelsen nämns i korta ordalag rapporten Migrationsverkets resurser, som redovisades i oktober 2004. Även riksrevisionens rapport Snabbare asylprövning (RiR 2004:24) nämns. Regeringen kommenterar dessa helt kort med att flera delar av det som revisionen efterlyser har regeringen åtgärdat i budgetpropositionen och övriga delar kommer att beredas inom Regeringskansliet.

Rapporterna rör några av de mest centrala problemen med dagens asylpolitik, såsom handläggningstiderna i asylprocessen. Mot bakgrund härav är det beklagansvärt att regeringen i sin skrivelse inte ger större utrymme och uppmärksamhet åt rapporterna och den kraftfulla kritik som framförs däri.

Vi önskar att regeringen snarast återkommer till riksdagen med en redovisning av hur man har för avsikt att åtgärda följande.

Syftet med regeringens skrivelse har uppenbarligen inte varit att leverera åtgärdsprogram eller framtidsvision beträffande dessa centrala bekymmer. Icke desto mindre hade vi gärna sett att regeringen förutom att kort beröra nämnda rapporter även hade berört hur man avser lösa de däri beskrivna problemen.

Bostadsersättning för asylsökande

I skrivelsen kan man, beträffande bostadsersättning för asylsökande, läsa att bostadsersättning inte längre skall lämnas annat än i särskilda fall. Av någon anledning undviker regeringen att skriva vilka särskilda fall det rör sig om, nämligen fall där en asylsökande är i behov av denna ersättning för att kunna ta ett arbete. Regeringens underlåtenhet på denna punkt bidrar inte till tydligheten i skrivelsen.

Nytt arbetssätt vid asylutredningar

Vidare skriver regeringen beträffande Migrationsverkets nya arbetssätt i asylutredningar, som bl a innebär att den sökande och dennes biträde "får en mer aktiv roll", att de synpunkter som hittills framkommit "överlag är positiva".

Att regeringen undviker att dryfta något om den kraftiga kritik som riktats mot arbetssättet från kanske framför allt Advokatsamfundet och enskilda advokater, är inte oväntat men inte desto mindre olyckligt. Kritiken går ut på att det nya arbetssättet kan medföra att advokater förväntas bryta sin lojalitetsplikt mot klienten och avslöja uppgifter för Migrationsverket som talar till klientens nackdel. En analys och ett bemötande av kritiken skulle ha tydliggjort regeringens ståndpunkt.

Stockholm den 21 januari 2005

Per Westerberg (m)

Anita Sidén (m)

Anna Lilliehöök (m)

Krister Hammarbergh (m)

Anne-Marie Pålsson (m)

Anne Marie Brodén (m)

Karin Enström (m)