Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om inrättandet av en teknisk risknämnd i syfte att stärka utvecklingen av svenska uppfinningar.
Sverige är dåligt på att ta till vara uppfinnares idéer och vidareutveckla det som kan bidra till tillväxt. Det behövs ett nytänkande där pionjärandan återuppväcks och där vi på ett bättre sätt exploaterar nya projekt, patent och tar till vara uppfinnarbegåvningars idéer.
Ledningen i näringslivet domineras sedan ett par decennier tillbaka av ekonomer. Synen på nya idéer ses i den ledningsfilosofin på ett annat sätt än tidigare. Den gamla pionjärandan saknas och de snabba klippen dominerar marknaden. Utvecklingen från idé via produktion till god avkastning tar alltför lång tid för många företag. Risken att förlora anseendet vid ett eventuellt misslyckande kan också vara en faktor för de etablerade företagens vilja att satsa på pionjärstadiet. I stället flockas köparna när en idé lyckas och vill snabbt köpa upp det företag som kämpat fram idén till lönsamhet. Under resans gång har ett otal idéer och inovationer, som mycket väl kunnat bli lönsamma, lagts åt sidan. En sådan inställning har vi inte råd med.
Uppfinnare har svårt att få draghjälp av exploatörer. En uppgift som normalt bör skötas av marknaden blir därmed en fråga för samhället. Ett steg i det arbetet är att skapa en permanent mötesplats för idéer där kontakter parter emellan kan korsbefrukta och stimulera utvecklingen av inovationer. Kreativitet finns men den måste i dagens situation förmedlas vidare. Steget mellan riskkapitalbolagen, inkluderat Nutek och Almi, och innovatörer behöver därmed stärkas då dessa instanser endast går in i projekt där affärsmöjligheterna fastställts och avkastningen, mer eller mindre, redan säkrats. I dessa kontakter måste innovatören garanteras att patent och idéer inte plagieras. En instans bör därför skapas för att ta till vara och förmedla kontakter för inovationer. Det bör lämpligen ske genom inrättandet av en teknisk risknämnd.Detta bör ges regeringen till känna.
Stockholm den 5 oktober 2004 |
|
Jörgen Johansson (c) |