Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om åtgärder för en levande skärgård året om.
Kustområdena påÖland och längs Östersjön i Kalmar län och Östergötland har unika skärgårdsområden som är en utomordentlig tillgång. Här finns stora resurser att utveckla i form av småskaligt skärgårdsjordbruk, kustnära fiske och enorma möjligheter till rekreation, avkoppling och fritidssysselsättning. Området utgör grunden för en växande turistnäring. I Kalmar län är antalet övernattningar under sommarsäsongen nu uppe i nivåer mellan 5 och 6 miljoner per säsong.
Samtidigt hotar avveckling och utglesning. Det är en ekvation som inte går ihop. En utvecklad turistnäring förutsätter en levande skärgård som endast kan skapas med och av lönsam yrkesutövning och permanent boende året om. Det är i det perspektivet som en utvecklad fisketurism ska ses.
En utvecklad fisketurism ska vara ett komplement till en breddad turistnäring. Det kräver en offensiv politik med en rad av åtgärder för att bli verklighet - inte pessimism med avveckling av landsbygd, skärgård och fri äganderätt och företagsamhet som ingredienser. Turism behöver levande samhällen och ett rikt näringsliv under hela året. De naturliga förutsättningarna för turism måste knytas ihop med lönsamhet byggd på de resurser som finns lokalt. Därför krävs åtgärder och en politik som gör skärgården levande året om. Ett åtgärdsprogram för en levande skärgård bör innehålla bl.a. följande åtgärder:
Ge förutsättningar för en friskare och ren Östersjö som gör det möjligt att utveckla fiskebestånd genom olika miljöåtgärder. Inrätta en särskild miljödomstol och en miljöfond för Östersjön där förorenarna betalar, skärp straffen för miljöbrott, tillskapa ett gemensamt forsknings- och undersökningscentrum för Östersjöns nio kuststater, genomför internationella åtgärder för minskat dioxinutsläpp, åtgärda minskat näringsläckage och inte minst att nu förmå Ryssland att underteckna HELCOM:s klassning som känsligt innanhav.
Skydda fiskebestånd och natur. Inför allmän jakt på skarv.
Utveckla det kustnära yrkesfisket. Relatera svenskt fiske till internationella överenskommelser och sätt inte ensidiga fiskestopp, främja ett småskaligt fiske med redskapsutveckling, metoder och marknadsföring, etablera samrådsorgan mellan Fiskeriverket, fiskenäring och forskare, etablera en sammanhållen utbildning för fiskenäringen, genomför Havskommissionens förslag om ett marint fiskeinstitut för utbildning av yrkesfiskare och forskning kring fisk och fiskekologi och lokalisera det till Kalmar i anslutning till FN-organet GIWA, öka forskningen om fångstmetoder och nya produkter och utveckla ett yrkesfiskeavdrag, ge kustbefolkningen ökade möjligheter att kommersialisera havets resurser och utnyttja nya arter och biologin runt alger.
Utveckla fisketurismen. Avveckla det fria handredskapsfisket och ge fiskare och vattenägare full rådighet över fiske och äganderätt. Inför fiskevårdsområden som ger det kustnära fisket och de lokala vattenägarna breddade näringsmöjligheter och inkomster via fisketurismen. Etablera samarbete med Emådalen för att utveckla fisketurismen där. Emån kan ge en breddad fisketurism med sina 32 fiskarter med bl.a. lax, havsöring och mal.
Ge bättre villkor för småföretagsamhet och kombinationsbruk, jord-skog-fiske-turism. Förenkla regler, sänk småföretagens skatter, främja generationsskifte och skapa rättvisa regler för småföretagare i trygghetssystemen. Turistnäringen och det kustnära fisket är typiska småföretagarnäringar.
Ge förutsättningar för skärgårds- och glesbygdsboende. Förbättra kommunikationerna och bygg nät för snabba datakommunikationer.
Skapa en rättvis fastighetstaxering, ta bort förmögenhetsskatten, skilj taxeringen av fastigheter för fastboende och fritidsboende åt, sätt tak för tomtvärdet och sänk fastighetsskatten.
Ett åtgärdsprogram med detta innehåll skulle gagna en fortsatt utveckling i en intressant bygd som kan välkomna fler människor både som turister och permanentboende. Vad som ovan anförs om åtgärder för en levande skärgård året om bör ges regeringen tillkänna.
Stockholm den 3 oktober 2004 |
|
Agne Hansson (c) |
Staffan Danielsson (c) |