Motion till riksdagen
2004/05:N420
av Torkild Strandberg m.fl. (fp)

Återstart av Barsebäck 1


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en återstart av Barsebäck 1.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om den förtida stängningen av Barsebäck 2.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om förbudet mot forskning och planering av ny kärnkraft i Sverige.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om nya och utökade koldioxidutsläpp från kolkraftsanläggningar i Stenungsund och Malmö.

Motivering

"Vad ska väck? Barsebäck! - Vad skall in? Sol och vind!" Så hette det i demonstrationstågen inför kärnkraftsomröstningen för snart 25 år sedan. Sedan dess har mycket hänt. Framförallt har växthuseffekten blivit allmänt känd. Isens utbredning i Arktis har minskat successivt sedan 1950. De flesta glaciärer på vår planet minskar i volym. Stora skyfall och översvämningar blir vanligare. Öknarna breder ut sig. FN:s klimatexperter varnar för att klimatförändringarna accelererar.

Även om förekomsten av växthusgaser är en förutsättning för allt mänskligt liv på jorden, är de flesta forskare idag överens om att dagens utsläpp av koldioxid leder till en icke önskvärd växthuseffekt, där den globala temperaturen höjs.

Regeringen har redan påbörjat avvecklingen och stängt en av reaktorerna i Barsebäck. Denna energi ersätts i stort sett med olja och gas. Samtidigt som staten för samtal med kärnkraftsproducenterna om att avveckla fler kärnkraftsreaktorer, så håller statliga Vattenfall på att projektera ett kraftigt ökat utnyttjande av oljekraftverket i Stenungsund, och Sydkraft planerar för ett stort gaskraftverk i Malmö.

Att dämpa växthuseffekten är mänsklighetens största utmaning. Medan resten av världen försöker minska sina koldioxidutsläpp planerar Sveriges regering att öka sådana utsläpp för att kunna avveckla den svenska kärnkraften. Det är en ansvarslös miljöpolitik. Fossileldningen ställer till stora miljöskador och skördar årligen ett stort antal människoliv genom olyckor och skadliga utsläpp. Långt fler drabbas av kroniska luftvägssjukdomar och cancer.

Det nya oljekraftverket i Stenungsund och det nya gaskraftverket i Malmö kommer att öka koldioxidutsläppen med nästan 4 miljoner ton/år, vilket motsvarar 7-8 procents ökning. I stället bör staten medge att en femte kärnkraftsreaktor uppförs i Ringhals. Beslutet om avvecklingen i Barsebäck bör rivas upp och den redan stängda reaktorn åter tas i bruk.

Sverige har idag i praktiken ett förbud mot forskning och planering kring ny kärnkraft. Detta förhindrar att ny, viktig kunskap genereras inom landet, men också våra möjligheter att utvärdera internationell forskning.

Kärnkraften har en oerhörd utvecklingspotential genom nyutvecklade reaktortyper eller fissionsmetoder som gör att kärnbränsleresurserna kan räcka i tusentals år. Om fusionstekniken blir ekonomiskt gångbar och miljömässigt säker kan kärnteknikens uthållighet sträcka sig långt bortom vår tidshorisont. Enligt Svenska kraftnät kommer elförbrukningen att öka med ca 300 MWh per år i framtiden.

Utbyggnaden av produktionskapaciteten går långsammare än ökningen i förbrukningen. Detta gör att Sverige blir successivt mer beroende av import av el de närmaste åren. Samtidigt leder utvecklingen i både Norden och Nordeuropa till minskade möjligheter att exportera el till Sverige.

Stockholm den 5 oktober 2004

Torkild Strandberg (fp)

Ulf Nilsson (fp)

Christer Nylander (fp)