Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om biogas som fordonsbränsle.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om skyltning för tankställen med biogas.1
1 Yrkande 2 hänvisat till TU.
I Europa kommer c:a 50 % av luftföroreningarna från trafiksektorn. Vi vet att dessa har en stor påverkan på miljö och hälsa. Detta gäller särskilt i tätt byggda städer där luftcirkulationen är dålig och trafiken tät. Naturvårdsverket bedömer att detta miljöproblem är ett av de mest angelägna att åtgärda.
Särskilt de växande storstäderna behöver satsa på en övergång till renare fordonsbränslen för att uppnå framtida luftkvalitetskrav. Fordonsgas är ur miljösynpunkt ett intressant alternativ. Alternativbränsleutredningen (SOU 1996:184) rangordnade biogas som det ur miljösynpunkt bästa fordonsbränslet då partikelutsläppen med fordonsgas ligger nära noll, vilket är speciellt viktigt för storstädernas känsliga miljöer.
Den biogasproduktion som idag sker bör utvecklas och biogasen bör tillvaratas för användning som fordonsbränsle. Ett bra exempel är utvecklingen av biogasproduktionen i Stockholm, där bränslet nu introduceras i stadsbussar.
Ett problem är att skyltning till tankställen med fordonsgas är undermålig. Detta bör underlättas av Vägverket för att göra bränslet mer tillgängligt.
På sikt bör produktionen av biogas kunna öka ytterligare genom att odlad gröda rötas till biogas vid sidan av avfall och slam från reningsverk. Beräkningar från Lunds universitet visar på att det i framtiden inte är omöjligt att producera så mycket som 14 TWh biogas per år i Sverige, vilket är mer än den mängd bensin som förbrukas i Stockholm och Mälardalen i dag.
Stockholm den 28 september 2004 |
|
Sylvia Lindgren (s) |
|
Anders Ygeman (s) |
Börje Vestlund (s) |