Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om opinionsbildning för att höja entreprenörers status.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om skolans roll för entreprenörskap.1
1 Yrkande 2 hänvisat till UbU.
Sambandet mellan tillväxt och social trygghet är ett välkänt folkparti-axiom. Tillväxt skapas genom att företag tillkommer och växer så att fler jobb skapas. Fler människor i arbete ger mer pengar att fördela till det gemensamma. För att få tillväxt behövs ett bra företagsklimat med bra förutsättningar och enkla, tydliga, rättvisa och stabila regler för företagen.
I Sverige har 98 procent av företagen färre än 250 anställda och 94 procent färre än 10 anställda. 80 procent av företagarna uppger, enligt undersökningar av Företagarnas riksförbund, att det är svårt att vara företagare. Det är med andra ord viktigare att skapa en god företagarpolitik än en god företagspolitik.
Folkpartiet anser att företagarpolitiken i Sverige måste läggas om i en riktning så att det blir avsevärt lättare att starta och driva företag eftersom företagande är grunden för de välståndsbildande krafterna. Men det svenska nyföretagandet minskar kontinuerligt. Sverige är inte ensamt om denna minskning, men tillhör de länder som minskat mest. Frånsett vissa geografiskt sammanhängande områden saknar vi en entreprenöranda i Sverige. Vid undersökningar i skolor visar det sig att det naturliga för barn och ungdomar är att se sig som anställda, inte företagare eller entreprenörer.
Vi vet idag väldigt lite om vilka orsaker som ligger bakom den bristande entreprenörsandan i Sverige och därmed inte heller vilka åtgärder som har god effekt för en ökning av densamma. En av förklaringarna till det låga entreprenörskapet är säkerligen den svenska historiska "bruksandan" med storföretag som bas för försörjningen. Forskare har kunnat peka på det starka sambandet mellan värdering av entreprenörskap och mängden entreprenörer och sannolikt spelar den bristande sociala acceptansen, den låga statusen och de få förebilderna för entreprenörer en större roll än våra historiska bruksrötter. En opinionsbildning för att höja entreprenörers status bör drivas kontinuerligt av regeringen och näringsministern såväl som av näringslivet.
På högskolenivå drivs idag ett flertal entreprenörsutbildningar. Dessa har visat sig vara ett viktigt inslag för ett bättre företagarklimat och borde spridas till fler högskoleorter. Men arbetet med att skapa ett naturligt intresse för entreprenörskap måste börja tidigare och ta sig mer uttryck i motivation och möjligheter snarare än utveckling av direkta kunskaper i företagandet. Därför bör entreprenörskap kunna erbjudas som ämne redan i grundskola och gymnasium, skolan bör genomsyras av en positiv syn på entreprenörskap och företagande och lärare bör ges insyn i vikten av entreprenörskap.
Stockholm den 5 oktober 2004 |
|
Tina Acketoft (fp) |