Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att ge Vattenfall direktiv som anger att bolaget skall producera certifikatberättigad el som minst motsvarar kvotplikten i elcertifikatssystemet.
Vid den första avstämningen av elcertifikaten framkom det att statliga Vattenfall hade betalat straffavgift i stället för att köpa certifikat och därmed förnybar el. Förfarandet kritiserades kraftigt mot bakgrund av att Vattenfalls kunder betalat in prispålägg för certifikatskostnaden, och därmed kunde förvänta sig att Vattenfall använde dessa pengar för att köpa miljövänlig certitikatberättigad el.
Det är naturligtvis anmärkningsvärt att statliga Vattenfall valde att hellre betala straffavgift än att följa det system som riksdagen beslutat om och köpa certifierad el i enlighet med den kvotplikt som lagen föreskriver. Det är också anmärkningsvärt att näringsministern stödde Vattenfalls agerande. Det är mycket skadligt för trovärdigheten i elcertifikatssystemet om statens eget bolag inte agerar i enlighet med lagens intentioner.
Lika anmärkningsvärt är att statliga Vattenfall, som är landets största elproducent, hade anledning att köpa in certifierad förnybar el. Det innebär ju att Vattenfall inte har egna förnybara produktionsresurser motsvarande den egna kvoten. Det naturliga förhållandet borde vara det omvända, nämligen att Vattenfall hade haft ett överskott av förnybar certifikatberättigad el och kunnat sälja certifikat till andra elbolag.
Det faktum att Vattenfall inte har en förnybar elproduktion som motsvarar kvotplikten visar att det statliga bolaget inte ens har förnybar miljövänlig elproduktion som motsvarar genomsnittet på den svenska elmarknaden. Det är anmärkningsvärt, dels med tanke på att Vattenfall gått ut med helsidesannonser i rikspressen och skrutit om sitt engagemang för förnybar energi, dels med tanke på att Vattenfall enligt energiuppgörelsen 1997 skulle användas som ett redskap i energiomställningen. Som ett led i detta borde det vara självklart att Vattenfall ska agera i enlighet med elcertifikatslagens anda och inte dra på sig straffavgifter för att företaget inte uppfyller kvotplikten.
Vattenfall är Sveriges största elproducent med de ojämförligt största resurserna på marknaden. Bolaget ägs av de svenska skattebetalarna. Vattenfall har under de senaste åren gjort mycket stora vinster. Vattenfall har under åren satsat stora belopp på forskning och utveckling, delvis med stöd av statliga forskningsanslag. Det är mot den här bakgrunden förvånande att företaget inte lyckats åstadkomma investeringar i förnybar och miljövänlig elproduktion som motsvarar de ambitioner som ställts upp av riksdagen. Vattenfall bör därför få tydliga direktiv som anger att bolaget ska producera certifikatberättigad el som minst motsvarar kvotplikten i elcertifikatssystemet. Detta bör ges regeringen till känna.
Stockholm den 3 oktober 2004 |
|
Roger Tiefensee (c) |