Motion till riksdagen
2004/05:N360
av Dan Kihlström (kd)

Små vattenkraftverk


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att stimulera satsningen på små vattenkraftverk.

Motivering

Att utnyttja det strömmande vattnets lägesförändring är en urgammal och beprövad metod för energiproduktion. I Sverige har vi haft en tradition av småskaligt vattenkraftsutnyttjande. Många av dessa kraftverk lades ned under 50- och 60-talen främst på grund av lönsamhetsskäl, då befintlig småskalig teknik inte kunde konkurrera mot storskaliga kraftverk. Efter nedläggningar förfaller gamla dammar och kan i vissa fall vara ett rent hot mot naturvärden. I Sverige finns över 2000 nedlagda små vattenkraftverk.

Många av dessa kraftverk finns i glesbygdsområden. Genom att rusta upp dem och dessutom bygga en del miljöanpassade nya anläggningar kan det årliga bidraget från denna typ av småskalig vattenkraft öka från 1,7 TWh till cirka 4 TWh. Det kända uttrycket "många bäckar små" får ett kraftfullt innehåll.

Sverige har i dag ett mycket stort behov av förnybar energi. Avregleringen av elmarknaden, energiskattesystemet och minskande produktion i Sverige gör att vi importerar stora mängder fossilbaserad elenergi. Denna elkraft bygger till stor del på stenkol från Polen och Ryssland. På köpet får vi giftig rök som bl.a. bidrar till växthuseffekten.

Målsättningen för energiproduktionen är därför att biobränslen och effektiv användning av vattenkraft ska vara de bärande delarna i energisystemet, med vindkraft och solenergisystem som komplettering. Energiproduktionen ska så långt möjligt ske i decentraliserade småskaliga system. Energi­beskatt­ningen och andra styrformer måste stimulera de samhällsekonomiskt och miljömässigt bästa energiformerna. Inom EU har samma bedömning gjorts. EU:s vitbok på energiområdet anger att andelen förnybar energi ska öka från 6 till 12 procent till år 2010.

Varje bidrag av alternativ energiutvinning minskar den miljöbelastande energiutvinningen. Riksdagen har tagit ställning för att alternativ energi ska tas fram och anvisat stimulansåtgärder för biobränslebaserad energiframställning. I miljöbalken 2 kap. har vi lagstiftare bestämt att "i första hand skall förnyelsebara energikällor användas". Den småskaliga energiverksamheten bidrar också till att skapa arbetstillfällen i dessa regioner som ofta är hårt drabbade av utflyttning.

Småskalig energiproduktion har fördelen att få produktionen i flera fall närmare konsumenten, och på så vis minska nätförlusten. Småskalig energiproduktion kan också ha fördelar från beredskapssynpunkt. Det ger inga utsläpp av vare sig försurande ämnen eller växthusgaser. Med modern teknik kan även små vattenkraftverk miljöanpassas och bl.a. helt undvika s.k. korttidsreglering. Svårigheten med småskaliga förnybara energikällor är att kunna få kostnadseffektivitet. De ovan anförda argumenten understryker ändå att det är viktigt att regeringen på olika sätt stimulerar denna verksamhet. Jag anser exempelvis att investeringsbidrag för uppförande, upprustning eller effekt­höjning av småskaliga vattenkraftverk bör öka.

Stockholm den 4 oktober 2004

Dan Kihlström (kd)