Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om åtgärder för att stärka företagandet för fler företag och ökad sysselsättning i Kalmar län.
Kalmar län är av tradition ett företagarlän. Det är en utmärkt förutsättning för fortsatt stabil tillväxt. Företagandet är vår livsnerv. Entreprenörskap är grunden för välfärden. Med den utgångspunkten bör länet ha goda framtidsmöjligheter. Med en stark företagartradition har länet också bättre förutsättningar för att möta de kriser på arbetsmarknaden som uppstår när stora företag omstrukturerar och möta de problem som just nu drabbar länet med företagsflytt som Electrolux i Västervik, Bombardier och Rifa i Kalmar, Kährs i Nybro och M-real i Silverdalen med flera. Dessa förändringar kräver särskilda insatser från regeringens sida. Bra villkor och ett bättre klimat för företagen att växa i underlättar lösningar av sådana kriser. Småföretagen måste få enklare regler, lägre skatter och en infrastruktur som gör att de kan leva vidare och utvecklas och skapa ytterligare trygga jobb. Får vi inte tillväxt har vi ingen välfärd att fördela. Det måste till en politik som främjar tillväxten. I den här motionen föreslår jag en rad åtgärder för att stärka småföretagsamheten i Kalmar län.
Kalmar län behöver mer företag och fler företagare. Kalmar län har goda förutsättningar att bli det främsta företagarlänet i landet. Småföretagen sysselsätter mer än halva länsbefolkningen redan i dag. Färsk statistik visar att över hälften får sin sysselsättning från företag med mindre än 20 anställda. Samma företagsgrupp utgör 98 procent av länets företag med undantag av jordbruksföretagen. 22 759 företag i Kalmar län sysselsätter 93 015 personer.
Företagandet är nyckeln till en god regional utveckling. Det är endast ökad sysselsättning som ger underlag för boende och service i de bygder som idag drabbas av befolkningsminskning. Småföretagsamheten är en av de viktigaste resurserna i samhället. Den är särskilt viktig i län typ Kalmar län där regionalpolitiken spelar en avgörande roll för utvecklingen.
Även om småföretagen är klart dominerande i Kalmar län är andelen egenföretag och småföretag under 20 anställda lägre i länet än i riket som helhet. Såär också fallet med andelen anställda i dessa två typer av företag. Om Kalmar län skulle ha haft samma andel småföretag under 20 anställda som riket skulle det finnas ytterligare närmare 700 småföretag etablerade i Kalmar län. Det finns stora möjligheter att öka andelen småföretag. En satsning på småföretag i länet ger ökade förutsättningar för fler sysselsättningstillfällen och ökad tillväxt. Länet behöver både fler företag och fler företagare. Målsättningen bör vara att tillskapa minst 3 000 nya företag och 10 000 nya jobb i småföretagen i Kalmar län under tjugohundratalets första decennium.
Inriktningen pååtgärderna måste ta sikte på att sänka företagens skatter, förenkla byråkratin runt företagandet och lätta företagens regelbörda, förbättra kommunikationerna, öka förebyggandet av brott, stärka den sociala tryggheten för företagare och göra den jämställd med lönarbetares, öka riskkapitalförsörjningen, förbättra villkoren för uppfinnare, öka entreprenadutsatt verksamhet i kommuner och allmän verksamhet i övrigt och öka utbildningen i entreprenörskap och företagande och verksamheten i kommuner och offentliga institutioner.
Följande åtgärder är angelägna att genomföra för att stärka företagandet i Kalmar län:
Alla som vill ska få starta företag i Kalmar län. F-skattsedelkrånglet bör bort. Alla ska erhålla F-skattsedel som första alternativ.
Färre och enklare regler för företagandet.
En förbättrad infrastruktur för företagen i länet. Bygg Östersjöbanesystemet, upprusta och trafikseparera E 22, öka väganslagen radikalt till stamvägar, länsvägar och enskilda vägar.
Främja tillväxten och minska sårbarheten i ekonomin genom återhållsamhet med offentliga utgifter som därmed fordrar ett lägre skatteuttag.
Sänkta skatter på företagandet. BEK-modellen för fåmansbolag införs som innebär att beskattat och beskattat eget kapital ska bestämma underlaget för hur det kapitalbeskattade utrymmet vid utdelning och kapitalvinst ska uppskattas, förmögenhetsskatten sänks till 1 % och avskaffas 2006, egnahem undantas från förmögenhetsbeskattningen, dieselskatten sänks till 1 krona per liter och skatten på handelsgödsel avskaffas, skatteryggsäcken för lantbruket tas bort helt.
Införa en reformerad sjuklönemodell. Storleksrelatera arbetsgivaransvaret. Arbetsgivare med en anställd ska ha sjuklöneansvar för en dag, arbetsgivare med två anställda två dagar osv. upp till ett tak vid trettio dagar för arbetsgivare med trettio eller fler anställda. Kompensera det med en likformig nedsättning av arbetsgivaravgiften avpassad för ett trettio dagars arbetsgivarinträde.
Lika villkor till friskvård. Ensamföretagare, s.k. soloföretagare, ska ha tillgång till friskvårdsreformen på samma villkor som andra.
Kraftfull brottsbekämpning för att förebygga och undvika brott. Snabbare utredning, åtal och straff, fler poliser, en ny närpolisreform och en särskild ekobrottsmyndighet införs.
Särskilda insatser ska göras för att öka andelen kvinnliga företagare.
Entreprenörskap införs på skolschemat i länets skolor.
Förbättra riskkapitalförsörjningen för småföretag. Inför starta-eget-sparande. Möjliggör ett skattefritt sparande på upp till 40 000 kr om året, totalt högst 120 000 kr som grundplåt till det egna företaget.
Öka företagarens sociala trygghet genom att jämställa företagare med andra inom socialförsäkringssystemen, dvs. att företagare omfattas av sjukförsäkring, föräldraförsäkring och a-kassa.
Kvittningsrätt vid deklaration mellan inkomst av tjänst och näringsverksamhet under uppbyggnadstiden av ett företag bör finns kvar och förlängas i tid.
Näringslivet och skolan, tillsammans, bör skapa ett utrymme för en mera praktisk yrkesinriktad utbildningsväg, lärlingsutbildning.
Heltäckning av mobiltelefonnätet i länet.
Vad som ovan anförs om åtgärder för att stärka företagandet i Kalmar län bör ges regeringen till känna.
Stockholm den 2 oktober 2004 |
|
Agne Hansson (c) |