Motion till riksdagen
2004/05:N344
av Ingegerd Saarinen m.fl. (mp)

Kunskapscentrum om socialt företagande


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att en utredning tillsätts för att belysa möjligheten att inrätta ett kunskapscentrum för socialt företagande.

Motivering

Arbetsmarknadspolitiken är ett prioriterat politikområde. Det är viktigt att skattemedlen används på ett effektivt sätt och anpassas till de behov som samhället och de enskilda människorna har. Nya metoder måste kontinuerligt prövas. I andra länder i Europa är social firms ett känt begrepp.

Inom Europeiska socialfondens program i Sverige finns många projekt om socialt företagande. För att dessa projekt ska bli framgångsrika och sedan implementeras inom arbetsmarknadspolitiken, måste dessa goda och många gånger kreativa initiativ ha en mottagare som förstår, har kunskap och som kan se potentialen med socialt företagande. Såär det sällan.

Samtidigt märker vi ett stigande intresse runt sociala arbetskooperativ och andra former av socialt företagande från kommuner, Nutek, Socialstyrelsen, Samhall, försäkringskassorna, intresseorganisationer, m fl.

Det finns anledning att tro att det sociala företagandet kan komma att fylla en viktig funktion på svensk arbetsmarknad, åtminstone om vi menar allvar med att vi vill få ned de höga sjukskrivningstalen, lyckas bättre med integreringen på arbetsmarknaden och att fler människor i arbetsför ålder kommer i arbete.

Socialt företagande är ett förhållandevis nytt och spännande verksamhetsfält som inte har uppmärksammats annat än vad det gäller intressanta lyckade exempel.

Vi behöver följa den forskning som finns i Europa samt delta i en dialog mellan Sverige och andra länder. Det behövs utveckling av kvalitativa metoder för arbetet och vi behöver följa och utveckla det spännande arbete som pågår om t ex sociala bokslut.

Vi menar att det nu är rätt läge att uppmärksamma det sociala företagandets roll och funktion i det svenska samhället. Det behövs kartläggning, jämförande studier med andra länder och belysning av framtida åtgärder för att utvecklingen ska bli så framgångsrik som möjlig till gagn för både människors välfärd och livskvalitet och samhällsekonomisk effektivitet och tillväxt.

Om dessutom det kommer att uppstå behov av alternativ till Samhalls verk­samhet, är behovet ännu mer accentuerat.

Därför finner vi det angeläget att det inrättas ett kunskapscentrum runt socialt företagande i Sverige. I England finns Open University, i Irland Cooperative College inom universitetet i Cork och i Finland finns Kooperativa institutet inom Helsingfors universitet för att nämna ett par exempel på institutioner som bland annat arbetar med sådana frågor.

I Sverige skulle lämplig institution för ett kunskapscentrum för socialt före­tagande kunna vara Arbetslivsinstitutet i Östersund och/eller Institutionen för arbetsvetenskap inom Göteborgs universitet. Båda dessa institutioner arbetar med närliggande frågor, men har inte något konkret uppdrag om att följa socialt företagande i Sverige.

Stockholm den 4 oktober 2004

Ingegerd Saarinen (mp)

Ulf Holm (mp)

Mona Jönsson (mp)