Motion till riksdagen
2004/05:N343
av Marie Nordén m.fl. (s)

Främjande av uppfinnarens och uppfinnandets villkor i samhället


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om främjande av uppfinnares villkor i samhället.

Motivering

Långsiktig konkurrenskraft har ytterst att göra med starkt entreprenörskap och företags och människors innovationsförmåga och förmåga och möjlighet att kommersialisera idéer.

I Sverige är det inte bristen på goda idéer som är problemet utan att alltför få når marknaden.

Stiftelsen Innovationscentrum (SIC) tillkom 1994 som ett led i förnyelse av svenskt näringsliv i form av att stödja och underlätta för innovatörer i tidiga skeden.

SICs uppdrag var att under tio år stödja affärsmässigt intressanta innovationer i tidiga skeden.

Det kvalificerade stöd som getts av SIC ha bidragit till att hundratals uppfinningar ha kommit ut på marknaden - allt från praktiska konsumentprodukter till avancerad teknik för industri och samhälle.

SIC har sedan mitten av 1990-talet även arbetat för att främja en ökad bredd bland innovatörer för att långsiktigt stärka det svenska innovationsklimatet och skapa engagemang i samhället.

Utöver rådgivning och finansiering har SIC drivit ett flertal projekt. Ett av de mer framträdande projekten har varit Innovativa Kvinnor.

Innovativa Kvinnor startades hösten 1998och projektet har verkat för en attitydförändring i omvärlden och stöd till kvinnliga uppfinnare och innovatörer, både redan etablerade och framtidens idébärare. Målet var att få fler kvinnor som entreprenörer att nå ut på marknaden med sina idéer, samt att få fler kvinnor att se sig själva som uppfinnare och innovatörer.

Projektet har varit framgångsrikt, men fortfarande är kvinnors andel på detta område alldeles för låg. Vad gäller kvinnors ansökan om bidrag eller lån visar de senaste mätningarna en siffra på 11 respektive 20 procent.

QUIS, Qvinnliga Uppfinnare i Sverige har idag ca 300 medlemmar runtom i landet. Under SICs verksamhet tilldelades nätverket ett årligt bidrag fram till 2002.

Mycket av arbetet har gjorts som vanligt på kvinnors vis dvs obetald tid.

De viktigaste insatserna gjordes för att visa förebilder, sprida kunskap om immaterialrätt, ge råd, knyta kontakter inom nätverket QUIS och SUF.

Under SICs tid fanns medel att tillgå i form av bidrag till teknikgranskningar och marknadsöversikter. Upp till 35 000 kr kunde en enskild uppfinnare erhålla i stöd. Dessa medel fick dock ej användas till egen arbetsinsats. Dessutom kunde man via SIC låna upp till 400 000 kr i villkorslån, vilket tyvärr inte många kvinnor vågade sig på.

Nu har SICs verksamhet avvecklats och Almi tog den 1 juli 2004 över SICs roll som nav i Innovationssverige.

Det är av största vikt att stödja kvinnliga uppfinnare.

Kvinnor har inte de uppbyggda nätverk som männen har, är inte lika riskbenägna som män och har inte de resurser som behövs för att gå från idé till marknad.

Kvinnor löser problem i den miljö de verkar (precis som män gör). Denna miljöär ofta inom vård och omsorg - inte så intressanta områden för många män som inte inser vilka marknadsmöjligheter även "enkla" uppfinningar har.

Mässdeltagande och hjälp i marknadsföringsfrågor, telefonrådgivning och juriststöd är områden där kvinnliga uppfinnare behöver samhällets stöd.

Utbildning av kvinnliga uppfinnarrådgivare är en angelägen fråga för att råda bot på den snedfördelning av kvinnor/män som arbetar som rådgivare på Almi.

Stockholm den 30 september 2004

Marie Nordén (s)

Carina Ohlsson (s)

Eva Arvidsson (s)

Inger Nordlander (s)