Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om spillvärme.
Sveriges nationella mål inom miljö- och energipolitiken är internationellt sett föredömliga. För att lyckas nå dem måste samhället sträva åt samma håll på samtliga fronter. Statens styrmedel är skatteinstrumentet men numera även handel med utsläppsrätter och gröna certifikat.
Viljan från statens sida är att dessa instrument sammantaget driver näringslivet till förbättringsaktiviteter som säkrar näringsverksamheterna och leder mot miljömålen.
I mindre industriorter är det vanligt att industrins processer i många fall kräver betydligt mer energi än vad som motsvarar samhällets behov för uppvärmning och varmvatten i bostäder och lokaler. Ett tillvaratagande av den energi som går till spillo, efter industrins tillverkningsprocess eget behov, är en samhällsfråga, en möjlighet för samhället som ligger öppen utifrån såväl miljötvingande skäl som affärsskäl. Det går att göra bra affärer på denna energi både för industrin och samhället. Frågan är vem som är villig att skjuta till investeringsmedel.
Det finns sätt att bättre än idag ta vara på de möjligheter som erbjuds till närmare partnerskap mellan industri och samhälle. Det erbjuds i dag möjligheter för industrin att erhålla låg beskattning på el om man kan presentera ett energisparprogram. Ett sådant program borde kunna utvecklas i ett partnerskap mellan industrin och energileverantören i samhället. Med riktade möjligheter till investeringar för tillvaratagande av spillvärme, utan att det belastar industrins konkurrenskraft eller energileverantörens möjligheter att i första hand satsa på utbyggnad av distributionsnätet, kan en mycket gynnsam utväxling ske till förmån för alla. Ett enkelt sätt är att låta industrins energisparprogram bestå av avtalade samverkansformer med den lokala energileverantören och att ett sådant avtal utformas så att det ger möjligheter till särskilt gynnsamma investeringsformer enligt ovan.
Stockholm den 30 september 2004 |
|
Raimo Pärssinen (s) |