Motion till riksdagen
2004/05:N335
av Kristina Zakrisson (s)

Ansvaret för regionalpolitik inom statlig verksamhet


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om det regionalpolitiska ansvaret inom statlig verksamhet.

Motivering

I proposition 2001/02:4 En politik för tillväxt och livskraft i hela landet markeras att statliga myndigheter inom sina verksamhetsområden ska verka för att de regionalpolitiska målen uppnås. Under de senaste åren, då statlig verksamhet har rationaliserats och omorganiserats, har det i alldeles för stor omfattning inneburit att verksamhet som funnits på mindre orter har försvunnit.

Att statlig verksamhet till största delen finns i de s.k. "tillväxtregionerna" bidrar till att öka den regionala obalansen. Det har i samtliga fall en negativ påverkan på arbetsmarknaden i redan utsatta regioner, inte minst med tanke på att det ofta är kvalificerade arbeten som flyttar. Det leder till att permanenta en ensidig arbetsmarknad, vilket i hög grad drabbar kvinnorna i glesbygden.

Koncentration av statlig verksamhet till få ställen minskar också medborgarnas tillgång till samhällsservice. Det är ett berättigat krav att boende i landets glest bebyggda delar ska ha rätt till samhällsservice på lika villkor som boende i tätorter.

Med den teknik som idag finns att tillgå, skulle det vara fullt möjligt att, istället för att koncentrera statlig verksamhet till storstäderna, utlokalisera en stor del av den till orter i glesbygden. När det gäller statliga affärsdrivande verk borde huvudkontoren i mycket högre grad lokaliseras till orter inom de regioner där verksamheten har sitt huvudsakliga ursprung. Som exempel kan nämnas Vattenfalls huvudkontor. Ett annat exempel på sådan verksamhet som idag finns i Stockholm, men som med tanke på verksamhetens art borde finnas i Norrbottens inland, är Polarforskningssekretariatet.

Det finns många fler exempel där staten genom att använda sitt ägarinflytande skulle kunna påverka den regionala obalansen i positiv riktning. Vad beträffar statliga myndigheter och verk påtalas gång på gång från regeringsföreträdare att det finns ett tydligt uppdrag om att regionalpolitisk hänsyn ska tas vid lokalisering och omorganisation. Detta tydliga uppdrag är dock inte så lätt att återfinna i regleringsbrev och direktiv.

En tydlig markering i regleringsbrev och direktiv, vad gäller statliga myndigheter och verk, om det regionalpolitiska ansvaret och vikten av att alla medverkar till att de regionalpolitiska målen uppnås krävs för att det ska bli trovärdigt.

Stockholm den 30 september 2004

Kristina Zakrisson (s)