Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om naturgasens betydelse för tillväxten i Östgötaregionen.
Just nu pågår ett planeringsarbete för att introducera ett nytt energislag i
Östergötland - naturgas. Det är ett välkommet initiativ att söka öka mångfalden i energiutbudet samtidigt som man kan ersätta kol och olja med gas som avger mindre mängd koldioxid och inget stoft.
Statsmakterna har varit oklara rörande vilka förutsättningar som naturgas ska ha. Det gäller inte minst beskattningsprinciper. Det är därför angeläget att undanröja osäkerheter så att naturgasen kan komma fler regioner till del än enbart Syd- och Västsverige. Det måste kunna gå att investera i ett energislag som kan vara en viktig del i omställningen av energisystemet. För till dess att vi har fullgoda förnybara alternativ behövs det övergångslösningar.
Under många år har östgötaregionen kämpat i motvind. Förlorade arbetstillfällen i främst tillverkningsindustrin har lett till en lägre tillväxt jämfört med övriga riket. En god potential för tillväxt och företagande finns emellertid. Vid sidan av en stark traditionell basindustri inriktad på metall, skog och papper, växer löpande nya företag fram inom branscher som logistik, medicinsk teknik, multimedia och bioteknik. Linköpings universitets satsning och etablering av Campus Norrköping borgar dessutom för en god återväxt.
En av de grundförutsättningar som har stor påverkan på utvecklingen är energiförsörjningen. Den el- och energiintensiva industrin gör att energiförbrukningen i Östergötlands län är hög, vissa år upp till tre gånger så stor som genomsnittet för landet. Skogsindustri som Holmen Papers pappersbruk Braviken utanför Norrköping liksom Fundias valsverk i Boxholm är exempel på ytterst elberoende industri som idag är viktiga delar av det östgötska näringslivet. Braviken ensamt förbrukar mer elkraft än hela Malmö stad.
En avgörande tillväxtfaktor är säker leverans av energi till rimliga priser. Och detta året runt och dygnet runt oberoende av väderlek och andra yttre faktorer. När stora företag med verksamhet i Östergötland planerar sina investeringar är energiförsörjningen en oerhört viktig faktor vid beslutstillfället. Det är därför det är så angeläget att få fram fler alternativ.
Det är alltså synnerligen viktigt att naturgasen ges stabila och långsiktiga förutsättningar för att kunna vara konkurrenskraftig. Det handlar då inte minst om att ha ett långsiktigt och hållfast skattesystem som aktörerna har förtroende för.
Stockholm den 3 oktober 2004 |
|
Sven Brus (kd) |
Yvonne Andersson (kd) |