Riksdagen begär att regeringen återkommer med förslag om åtgärder som underlättar övergången till att använda bergvärme som energikälla.
Det pågår sedan länge ett arbete med att ställa om vår energianvändning, t.ex. vad gäller uppvärmning av våra villor och lägenheter. Det finns politiska beslut om att avveckla kärnkraften, minska användandet av fossila bränslen m.m. och om forskning och utveckling av alternativa och mer miljövänliga energikällor. För att lyckas med denna omställning krävs både energibesparande åtgärder, men också att nya energikällor utvecklas och kommer till användning. Det krävs också ett strategiskt tänkande och morötter, inte bara piskor, för dem som i dag använder energikällor vi vill minska användningen av eller avlägsna helt.
De flesta tycks vara överens om det olämpliga i att värma våra hem med direktvärmande, icke vattenburen el. Fossila bränslen, som olja, är en ändlig resurs, som leder till en omfattande och negativ miljöpåverkan, som leder till försurning och växthuseffekter. Det pågår en utbyggnad av fjärrvärme i landet, men även här måste man nogsamt överväga vilken energi som skall användas.
Utöver detta kan nämnas framtagande av olika biobränslen, som är ett bra alternativ i många fall. Tidigare har det funnits bidrag för installation av pelletsbrännare, men det är nu borttaget. Utöver detta kan sol- och vindkraft nämnas. En annan intressant energikälla är jord- och bergvärme. För den som i dag värmer upp sitt hus med olja eller elpannor med ett vattenburet system kan installering av t.ex. bergvärme innebära kraftigt sänkta energikostnader och att negativa utsläpp upphör helt. Problemet är att det i jämförelse med andra energialternativ är dyrbart att installera bergvärme, 100 000 kr och uppåt, vilket kan verka avskräckande för många. Om man har icke vattenburen elvärme blir investeringskostnaden ännu högre. Dessutom finns det hos många en oro för regelförändringar i ett längre perspektiv.
För att få fler att våga ta steget att byta ut oljepannan eller elpannan till bergvärme bör riksdagen ge regeringen i uppdrag att återkomma med förslag till åtgärder som underlättar en sådan övergång.
Stockholm den 4 oktober 2004 |
|
Peter Pedersen (v) |