Motion till riksdagen
2004/05:N321
av Gunilla Wahlén m.fl. (v)

Digitalisering av geologisk information


1 Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen vad som i motionen anförs om behovet av att digitalisera analog geologisk information.

2 Motivering

Svenska staten har prospekterat under i stort sett hela förra seklet. Den insamlade och lagrade informationsmängden är enorm. Sverige är även mycket väl försett med geologisk information som inte är direkt kopplad till prospektering. Materialet finns i huvudsak samlat vid SGU:s mineralkontor i Malå.

Den nu gällande minerallagen innebär en rapporteringsskyldighet av nuvarande och framtida prospekteringsarbeten. Detta innebär att den samlade kunskaps- och informationsmängden hela tiden ökar. Förhoppningsvis kommer den informationen till skillnad från en mängd av den äldre att föreligga i digital form.

Det är av största nationella intresse att säkra geologisk information för framtiden genom att digitalisera analoga data. Många av de analoga data är systematiska och väl dokumenterade. Det finns, förutom geofysisk information, borrhålsprotokoll och geokemiska provtagningar samt vissa geologiska kartor som förhållandevis lätt skulle kunna digitaliseras. Nämnas kan att det geofysiska materialet är mycket efterfrågat av prospekteringsorganisationer. Eftersom många av intressenterna arbetar med digital data skulle resultatet av en digitalisering omedelbart komma näringslivet tillgodo. Problemet ligger just i det faktum att informationen bara är tillgänglig analogt. En digitalisering av analog data skulle inte enbart gagna prospekteringsindustrin. En hel del av den geologiska informationen är användbar för andra än prospektörer. Till exempel kan nämnas verksamheter inom miljöforskning.

I dagsläget är prospekteringsverksamheten den som är mest intresserad av informationen, men vem vet vilka som kommer att söka geologisk information om tio eller femtio år?

Det borde från flera utgångspunkter vara av nationellt intresse att snarast göra befintlig information tillgänglig digitalt. SGU är den myndighet som har förutsättningar att planera och föreslå hur en digitalisering kan genomföras och vilka resurser som krävs. Det finns på många håll i landet genom olika projekt (bl.a. digitalisering av kyrkböcker) en stor erfarenhet av digitalisering av analogt material. Mycket av den kunskapen kunde med fördel nyttjas i den ovan skisserade verksamheten.

Detta vill vi att riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 3 oktober 2004

Gunilla Wahlén (v)

Lennart Beijer (v)

Lars Bäckström (v)

Marie Engström (v)

Siv Holma (v)

Per Rosengren (v)

Lennart Gustavsson (v)