Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att utveckla regionala kompetenscentrum för kunskapsutveckling i små och medelstora företag.
Sveriges konkurrenskraft bygger på att vi kan fortsätta att utveckla nya idéer, produkter och företagande. Våra framtidsbranscher finns inom nanoteknik, biokemi, medicinteknik, fordon, telekom och självfallet i våra basnäringar gruv, stål och skog, områden som vi behöver lära oss mer kring för att fullt ut nyttja det som forskningen inom dessa sektorer har kommit fram till. Det sägs allmänt att tillväxten gror i små och medelstora företag. Fokus måste för framtiden förskjutas från utflyttardirektörernas katastrofteorier till hur vi långsiktigt kan skapa tillväxt och trygga investeringar för välfärden i Sverige. De små och medelstora företagen är även viktiga för hela samhällsekonomin inte minst genom att de utgör en mycket viktig del av de stora företagens totala försörjningskedja. För att dessa företag ska växa och bli större behöver de ha näring, fram för allt i form av kunskap.
Att vara småföretagare och samtidigt utbilda sig för att utveckla sitt företag är en tidsekvation som sällan går ihop med andra krav som livet ställer som familj, hem och fritidsintressen. Samtidigt behöver de få del av spjutspetskunskap för att kunna få sina företag att växa och utveckla sina produkter och på sikt engagera flera medarbetare. För att tillgodose behovet av ett ökande kompetensbehov med flexibilitet behövs inte bara universitet och högskolor. Det behövs också mötesplatser där det går att omvandla nya rön till produkter med praktisk tillämpning i våra företag. På sikt behöver därför nya organisationer byggas upp som kan möta framtidens behov hos såväl företagare som utbildningsväsen och forskare och som kan bidra till att skapa allianser mellan industri, fackföreningsrörelse och samhälle.
En lösning skulle kunna vara att bygga upp regionala kompetenscentrum som naturligtvis skall ha en lokal förankring, men för att de ska bli effektiva bör de placeras regionalt. Med fler regionala kompetenscentrum skulle utbildningsbehov och tidsdisponering av fortbildning och kurser kunna anpassas efter det reella behovet hos småföretagarna. Dessa regionala kompetenscentrum skulle även fylla en viktig kontaktfunktion mellan samhällets myndigheter och företagarna. Regionala kompetenscentrum kan också utvecklas till att bli en mötesplats för kunskapsmiljöer, innovationer, forskning, kvalitetsutveckling och utvecklas till den plats där den mänskliga kraften blir viktig när företagare möter företagare och där de tillsammans kan diskutera och initiera utveckling av nya idéer och produkter som gynnar såväl tillväxt som välstånd i vårt land.
Stockholm den 28 september 2004 |
|
Christer Erlandsson (s) |
Christina Axelsson (s) |