Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att avslå koncessionsansökan för den planerade fossilgasledningen i Jönköpings och Östergötlands län.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ersättningsreglerna i expropriationslagen.
Fossilgas är ett fossilt bränsle som kommer att ta slut. Sverige utnyttjar gasen i främst södra och västra Sverige, där ledningar finns. Där finns utrymme för fortsatt expansion. En fortsatt storskalig introduktion planeras nu av ett stort kommersiellt företag i det inre av Götaland, områden där det finns befintlig produktion av stora volymer bioenergi, och potential för ännu mycket mer.
Vi anser att regeringen vid sin prövning av koncession för detta bör noga pröva de starka argument för att avslå ansökan som finns. Klimatskälen, reduktion av koldioxidutsläppen, talar för att gasen kan användas för att ersätta kolkondenskraftverk i andra länder med ett redan utbyggt gasnät, men absolut inte för att ersätta biobränsleeldade värmeverk/kraftvärmeverk i Sverige. En fortsatt utbyggnad av fossilgasledningen i Götalands inland bör därför inte få koncession. Detta bör ges regeringen till känna.
Om en ny gasledning ändå dras innebär det också betydande intrång där ledningen dras fram, och det planeras uppenbarligen inte att ske längs befintliga stråk för vägar, järnvägar osv. Istället planeras för ledningsdragning i jungfruliga områden som idag inte belastas av storskaliga ingrepp. Ett viktigt skäl till detta är uppenbart lägre skyddskvalitet på ledningen för att hålla kostnaderna nere. Vi anser att om koncession överhuvudtaget ska ges måste skyddskraven på ledningen ställas högt, och den bör dras fram längs redan befintliga stråk.
Bolaget avser att utnyttja dagens ledningsrättslag - en tvångslagstiftning - där ersättningen för markintrånget beräknas enligt de uppenbart alltför låga ersättningarna i expropriationslagen, som nu är under översyn.
Det är uppenbart att för dagens lantbruksföretagare som alltmer prövar nya utkomstmöjligheter av olika slag, innebär inskränkningarna från en gasledning, inklusive skydds- och restriktionsområden av olika slag, värdeförluster på en helt annan nivåän när reglerna en gång utformades. Mot denna bakgrund bör inte regeringen behandla koncessionsansökan innan ersättningsreglerna i expropriationslagen marknadsanpassats fullt ut. Detta bör ges regeringen till känna.
Stockholm den 27 september 2004 |
|
Staffan Danielsson (c) |
Margareta Andersson (c) |