Motion till riksdagen
2004/05:N291
av Gunilla Wahlén m.fl. (v)

Kvinnor och innovationer


1 Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om kvinnor och innovationer.

2 Bakgrund

Historiskt finns en lång och framgångsrik uppfinnar- och innovationstradition i Sverige. Många av våra mest framgångsrika och internationellt kända företag har utvecklats av svenska uppfinnare. Sverige behöver även nu och i framtiden satsa på de geniala idéer som finns hos uppfinnare i hela landet.

Det är viktigt att de som jobbar med att uppfinna nya produkter och tjänster får uppmärksamhet och olika former av stöd från samhället. Det finns en stor potential hos företag och människor i hela landet för att kunna använda sina uppfinningar och omsätta dem i framtida affärsidéer.

Det finns en grupp inom Svenska uppfinnareföreningen som heter Quis - Qvinnliga Uppfinnare i Sverige. Denna grupp är mycket viktig för de kvinnor som i dag arbetar på hel- eller deltid med att uppfinna produkter och tjänster. Det är viktigt att få möjligheten att jobba i nätverk för att kunna stötta varandra i uppbyggnadsskedet och för stöd och råd med en uppfinning som kan leda till ett företag. Tyvärr är arenorna för kvinnor inom innovationssektorn inte stora. Den traditionella uppfinnaren ses ofta som en man vilket gör att en kvinna och hennes uppfinningar blir osynliggjorda.

I Sverige finns många entusiastiska och erfarna kvinnor som gör bra och värdefulla innovationer. Många av dessa kvinnor har uppfinningar inom områden som utgår från deras yrke eller hobby. Det innebär att många av de innovationer som kvinnor gör återfinns inom handel, service och vård. Dessa områden är inte några statusområden eller områden som män traditionellt har någon större kunskap om, vilket medför att kvinnor har svårare att finna kapital och adekvat rådgivning från näringsliv och samhället.

Däremot finns det en stor potential inom dessa områden vad gäller framtida utveckling, nya innovationer och tillväxt. Dessa områden är relativt oupptäckta som innovationsomårde, och det säger sig självt att innovationer inom dessa områden, skulle kunna leda till bättre sätt att arbeta, leva och bidra till nya företag, nya exportmöjligheter och därmed öka välfärden och främja tillväxt.

Stiftelsen innovationscentrum har nu lagts ned och Almi Företagspartner AB har tagit över verksamheten. Kvinnors företagande och innovationer har i och med detta blivit uppsplittrade och mer osynliga. Vänsterpartiet befarar att den lilla andel som kvinnor och innovationer i dag består av, i förhållande till Almis övriga verksamhet, inte kommer att få den kraft och finansiering som den behöver. Kvinnors möjligheter att få såddkapital, starta och driva företag har inte ökat i den takt och omfattning som Vänsterpartiet ser önskvärt och nödvändigt.

3 Slutsats

I verksamheter där marknaden själv inte kan lösa uppdraget bör staten gå in och stödja utvecklingen av verksamheten. Vänsterpartiet anser att vad gäller kvinnor och innovationer är ett område som den öppna marknaden inte klarar av att lösa på ett tillfredsställande sätt. Därför måste det offentliga, genom staten, öka sitt ansvar för att verksamheten ska leva vidare och utvecklas enligt den stora potential som föreligger. I och med att SIC har lagts ned och Almi Företagspartner AB tagit över dess verksamhet, krävs det att staten tar ansvar för att dessa frågor ska leva vidare.

Vi anser att lösningen med Almi inte är tillfredställande, då många olika verksamheter läggs i en "stor" koncern och frågor som betraktas som mindre viktiga prioriteras bort om inte speciell satsning inleds.

Vänsterpartiet menar att regeringen skall hitta bättre lösningar för att kvinnliga innovatörer och företagare skall ges samma förutsättningar och möjligheter som sina manliga kollegor.

Detta bör riksdagen som sin mening ge regeringen till känna.

Stockholm den 1 oktober 2004

Gunilla Wahlén (v)

Lennart Beijer (v)

Lars Bäckström (v)

Marie Engström (v)

Siv Holma (v)

Per Rosengren (v)