Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att uppmärksamma entreprenörernas viktiga roll t.ex. i samband med nedrustning av försvarsindustrin.
Entreprenörskap och högutbildning är ibland varandras motpoler. Se t.ex. på Gnosjö där entreprenörskapet är mycket väl utvecklat bland bygdens folk, samtidigt som det är få civilingenjörer som anställs i bygdens företag.
Det behöver inte vara så. I USA går hightech och entreprenörskap mycket bra ihop. Den många gånger prestigelösa och öppna amerikanska sättet gör att nätverkande över alla kulturella gränser går smidigt. Entreprenörskap är den viktigaste affärstillgången i USA:s ekonomi, vilket förklarar att elituniversitet som MIT har flera kurser i entreprenörskap. I Brasilien arbetar man inom universiteten så att examen också ska innebära att man startar och kommer igång med ett företag. Det är viktigt att höja den akademiska statusen på entreprenörskap också i Sverige.
Tittar vi påLinköping och framför allt Saabs situation är den inte så bra vad gäller entreprenörskap eller intraprenörskap. Det finns anledning att komma ihåg händelseutvecklingen.
Regeringens försvarsuppgörelse är nyligen avslutad. Den innebär tuffa villkor för Saabs flygdivision framöver och för svensk försvarsindustri. Bofors som är ett slags avknoppningsföretag får det ytterst bekymmersamt. Denna nya situation kräver nytänkande och entreprenörskap för att det ska bli en bra fortsättning.
Överbefälhavaren har klargjort att han inte längre är lojal mot svensk försvarsindustri dels för att kunna köpa billigast materiel, dels för att försvarsindustrin inte är svenskägd längre. Att Försvarsbeslut -04 handlar mycket om regionalpolitik och mindre om landets försvar är en slutsats som man lätt kan dra.
Svensk försvarindustri måste fokusera mer på export för att överleva men det blir svårt när hemmamarknaden blir konkurrensutsatt. Få länder vill betala mycket dyr nyutveckling av militära produkter som görs i ett annat land (att utveckla militära produkter är bland det dyraste som finns, eftersom fokus nästan helt och hållet ligger på den tekniska specifikationen). För att ha en vass ny produkt måste det alltså samtidigt finnas en hemmamarknad som kan betala utvecklingen.
Neddragningar på Saab måste mötas med omorienteringar och entreprenörskap. Entreprenörskompetensen måste höjas både hos dem som jobbar på Saab och hos forskare/anställda på t.ex. Universitetssjukhuset i Linköping. Sverige har ingen brist på ny teknik eller forskningsresultat, men det saknas brobyggare, entreprenörer. För ökad tillväxt krävs bland annat bättre incitament för arbete och generella stimulanser för småföretagen.
Stockholm den 30 september 2004 |
|
Yvonne Andersson (kd) |
Sven Brus (kd) |