Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om utbyggnad av infrastruktur för naturgas i Dalarna.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om fordonsgas.
I regeringsförklaringen markeras att basindustrin skall ges goda villkor att utvecklas i Sverige. Frågan är viktig eftersom den energikrävande basindustrin spelar en nyckelroll för sysselsättningen och välfärden i Sverige. Basindustrin står stadigt för en fjärdedel av exporten, men också för en stor del av energibehovet.
I många län, till exempel i Dalarna, har basindustrin en avgörande betydelse för industrisysselsättningen. I Borlänge arbetar över 3000 personer direkt i basindustrin, men indirekt är det många fler som får sin försörjning via basindustrin. Vi får inte lämna basindustrin vind för våg och lägga vårt öde i händerna på de globala marknadskrafterna. Sysselsättningen i basindustrin kan bara tryggas med en ansvarsfull och förutseende politik som tar hänsyn till alla aspekter. I detta ingår utbildning och kompetenshöjning, forskning kring basindustrins processer, vägar och infrastruktur samt tryggad energiförsörjning. Det är också viktigt med åtgärder som leder till att en större del av förädlingen av våra råvaror sker på hemmaplan.
I slutet av 2003 beslutade Stora Enso att investera i en ny pappersmaskin i Borlänge för fyra miljarder kronor. Den typen av investeringar måste underlättas för sysselsättningens skull. Energiförsörjningen är särskilt viktig i detta sammanhang. Staten måste ge tydliga signaler om hur energiförsörjningen skall utvecklas för att höja investeringsviljan i basindustrin. Idag används kol och olja i basindustrin, men det finns ett stort intresse för naturgas. SSAB Tunnplåt i Borlänge har gjort klart att tillgång till naturgas är en viktig konkurrensfråga. Man är inte nöjd med att vara hänvisade till det utbud av bränslen som idag finns i Dalarna . På andra håll i världen har anläggningar av SSAB Tunnplåts typ normalt tillgång till naturgas. Samma förutsättningar gäller naturligtvis även för övrig basindustri som finns i länet.
I hela Dalarna används 5 TWh bränslen per år i industrisektorn, varav en del är kol och olja. Med naturgas skulle industrin kunna ersätta dessa bränslen och minska utsläppen, förbättra arbetsmiljön och dessutom få möjlighet till helt ny produktion som kräver gasformiga bränslen. Miljömässigt skulle en övergång till naturgas bidra till flera av riksdagens miljömål: begränsad klimatpåverkan, frisk luft, minskad övergödning, bara naturlig försurning och god bebyggd miljö.
Naturgasnätet är väl utbyggt på kontinenten. I Sverige har enbart den sydvästra delen tillgång till naturgas. För att påskynda utvecklingen av energisystemet bör riksdagen sända tydliga och trovärdiga signaler som ger energimarknadens aktörer förutsättningar att bygga ut ledningsnätet till Dalarna och övriga Mellansverige. Basindustrin i Dalarna skall inte ha sämre villkor för energiförsörjningen än konkurrenterna i andra länder.
Naturgasnät kan även användas för distribution av förnybar och lokalt producerad biogas. Tillsammans kan naturgas och biogas (fordonsgas) ersätta bensin och diesel i vägtrafiken, vilket leder till minskade utsläpp av såväl koldioxid som hälsofarliga ämnen. För att åstadkomma detta krävs inriktningsbeslut som tvingar fram en övergång till nya bränslen och som underlättar utbyggnad av naturgasnät. Drivmedelspolitiken och energipolitiken måste ses i ett sammanhang så att de verkar i samma riktning. Fordonsgas bör ses som ett huvudalternativ i drivmedelspolitiken och utbyggnad av naturgasnätet bör vara ett prioriterat medel i energipolitiken.
Stockholm den 28 september 2004 |
|
Per Erik Granström (s) |
Kurt Kvarnström (s) |