Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om ökad andel av 33:1-anslaget till Kalmar län.
Under anslag 33:1 anvisar riksdagen ekonomiska medel till regionalpolitiska utvecklingsinsatser i regionerna. För Kalmar län som är ett försökslän med regionala självstyrelseorgan är det Regionförbundet i Kalmar län som har det regionala utvecklingsansvaret. För innevarande budgetår har länet tilldelats ett anslag om 34 miljoner kronor jämfört med ett äskat anslag för samma period om 50 mnkr baserad på en behovsinventering. Under året har Regionförbundet fått ett ytterligare tillskott om drygt 2 mnkr riktade till särskilda insatser som medfinansiering för projekt i Glasriket.
Beviljat anslag täcker på intet sätt det behov som föreligger och som redovisats av Regionförbundet i anslagsframställningen. Regionförbundet arbetar mycket offensivt för en regional utveckling i Kalmar län. Flera positiva utvecklingsprojekt har startats och gett resultat. Det är viktigt att den utvecklingen kan fortsätta. Regeringen bör därför öka anslaget till Kalmar län i den budget som riksdagen nu har att besluta om. Dels understiger årets anslag kraftigt angivet anslag dels har Kalmar län under den senaste tiden mötts av en serie motgångar i form av utflyttning av arbetstillfällen och brist på nyetableringar. Electrolux flytt från Västervik och Bombardiers nedläggning i Kalmar är två exempel. Mer än 1 000 personer friställs. Därutöver har Kährs i Nybro varslat 285 personer, Hultsfreds kommun säger upp 144 personer, dessutom tillkommer nedläggningen av M-reals pappersbruk i Silverdalen och nu senast 220 förlorade jobb på Rifa i Kalmar. Det är exempel nog som kräver åtgärder både i form av regionala utvecklingsinsatser och andra åtgärder från statsmakternas sida.
För att möta de senaste problemen har Regionförbundet nu senast satsat 10 mnkr av sin bemyndiganderam på 24 mnkr, vilket innebär att Regionförbundet redan intecknat kommande resurser i framtiden. De senaste projekten avser 3 mnkr till projektet Astrid Lindgren-centrum i Vimmerby och nära 7 mnkr till tre olika projekt för att möta nedläggningen av Electrolux i Västervik. Det minsta som kan krävas är att ett ökat anslag beviljas som täcker in de resurser som Regionförbundet tvingats ta av bemyndiganderamen för att möta en akut krissituation i länet. Regeringen bör därför vid fördelningen av anslag 33:1 tilldela Kalmar län det av Regionförbundet äskade anslaget för regionala utvecklingsinsatser för budgetåret 2005. Detta bör ges regeringen tillkänna.
Stockholm den 29 september 2004 |
|
Agne Hansson (c) |
Sverker Thorén (fp) |