Motion till riksdagen
2004/05:N226
av Matilda Ernkrans och Fredrik Olovsson (s)

Prisreglering på fjärrvärme


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om prisreglering på fjärrvärme.

Motivering

I mängder av kommuner har villa- och fastighetsägare som skrotat oljepannan eller eluppvärmningen chockats när deras fjärrvärmenota stigit med i vissa fall så mycket som 50 procent på bara några år.

Konkurrensen från eluppvärmning har inte blivit verklighet eftersom fjärrvärme inte egentligen har någon konkurrens från elvärme. Har man en gång investerat i fjärrvärme så kostar det en villaägare uppemot 100 000 kronor att byta uppvärmningssystem.

1996 fick kommunerna möjlighet att driva sina fjärrvärmebolag med rejäla vinster. De pengarna kan sedan användas för att täta hål i kommunens ekonomi. Samtidigt gick statliga Vattenfall och privata ägare in och tog över kommunala anläggningar. I takt med att fjärrvärmen står för en allt större del av uppvärmningen, har många bolag höjt avgifterna kraftigt. Avgiften för fjärrvärme i Lund ökade med 50 procent på fem år och det är bara ett exempel på problemen med prissättningen av den allt populärare uppvärmningsformen. I Uppsala har Vattenfall, som för några år sedan tog över det kommunala energibolaget, höjt avgiften med 36 procent.

På alla områden där vi har naturligt monopol råder det i allmänhet en prisreglering från samhällets sida. Fjärrvärme är det enda monopolet vi har med så kallad fri prissättning.

Fjärrvärmemarknaden i Sverige fungerar inte, och därför bör staten införa en reglering av priserna så att inget energibolag kan ta ut några höga monopolvinster.

Stockholm den 16 september 2004

Matilda Ernkrans (s)

Fredrik Olovsson (s)