Motion till riksdagen
2004/05:N12
av Peter Eriksson m.fl. (mp)

Stärkt konsumentskydd på elmarknaden och tidsbegränsning för nätförstärkande åtgärder med anledning av orkanen Gudrun (väckt enligt 3 kap. 13 § riksdagsordningen med anledning av händelse av större vikt)


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om en ny lag om konsumentskydd på elmarknaden.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad som i motionen anförs om en lag om sista datum för nätförstärkande åtgärder.

Bakgrund till förslaget

Vår infrastruktur är allt mer hotad av de konsekvenser som den globala uppvärmningen bär med sig. I januari drog stormar över södra Sverige som lämnade hundratusentals medborgare och företag strömlösa. Som en följd av ändrat klimat riskerar extrema väderhändelser att bli vanligare

Idag är elektricitet en oundgänglig del för samhällets funktioner och medborgarnas trygghet och säkerhet. El är en allmännyttig vara. Denna utveckling kommer att fortsätta även framöver - samhället kommer att bli än mer elberoende. Det finns självklart skäl att välja en så hög tillförlitlighet som möjligt, även om den framstår som dyr med dagens värdering. Men tillförlitligheten kan garanteras på olika sätt. I många fall är investeringar i själva näten det bästa sättet att minska sårbarheten, i andra fall kan det vara lämpligare med lokala åtgärder, exempelvis genom att bygga lokala nät eller förse kunderna med reservkraftverk.

Boende på landsbygden är idag mer sårbart än stadsboende eftersom de som bor på landsbygden riskerar att vara längre utan el än stadsbor. Det gör det ännu viktigare att bibehålla och förverkliga den solidariska finansieringen av elnäten.

Det har skett en omfattande omstrukturering bland nätbolagen sedan avregleringen 1996. Kommunala bolag och lokala kooperativ har i stor utsträckning köpts upp av stora, ofta utländskt kontrollerade, kraftbolag med vinstintresset som högsta ledstjärna. Idag är det lokala inflytandet över nätbolagen svagt. Företagsledningen för nätbolaget möter inte längre sina kunder i butiken eller på föreningsmöten. Man behöver inte längre betala en social kostnad för ett bristande underhåll. Den sociala kostnaden för dålig service har försvagats avsevärt.

Elbranschen har gjort ett åtagande att åtgärda oisolerade elledningar i skogsmark under en 10-årsperiod. De viktigaste delarna ska åtgärdas inom fem år. Det sker dels genom nedgrävning av kabel, dels genom användning av isolerade luftledningar

Nätbolagens svaga ambition att genomföra nätförstärkande åtgärder, dvs. antingen gräva ner kablar eller isolering, är ohållbar i förhållande till den stora allmännytta som eltillgången står för.

Nuvarande regler

På elmarknaden är konsumenternas rättigheter eftersatta i förhållande till den befintliga konsumenträttsliga lagstiftningen, så som konsumentköplagen och konsumenttjänst­lagen. Detta är speciellt allvarligt eftersom elmarknadens tjänster är att ses som allmännyttiga tjänster.

Privatpersoner som råkar ut för strömavbrott har enligt ellagen rätt till skadestånd från nätbolagen motsvarande utlägg och förlorad arbetsinkomst. Skadeståndet fastställs av domstol. Alla utlägg ska kunna styrkas med kvitton. Skadeståndet utgår för avbrott orsakat av sådant som ligger inom nätbolagens kontrollsfär.

Företag och andra juridiska personer har väsentligt sämre möjligheter att få skadestånd. Nätbolagen är skadeståndsskyldiga bara om det kan visas att de varit försumliga.

Därutöver betalar de största elbolagen frivilligt en goodwillersättning för dem som råkar ut för strömavbrott mer än 24 timmar. Denna utgår ofta i form av befrielse från nätavgift eller i kontant ersättning. För goodwillersättningen krävs inget domstols­avgörande.

Förslag till åtgärder

De omfattande strömavbrotten efter stormarna i framför allt Småland har fäst uppmärksamheten på det svaga skyddet som elkonsumenterna har vid längre strömavbrott.

Enligt Miljöpartiet de grönas uppfattning måste skyddet för elkonsumenterna förstärkas kraftigt. Konsumentverket har tidigare påtalat konsumenternas underlägsna ställning på elmarknaden. De konsumenträttsliga brister som har påtalats är förhållandena vid avtalets ingående, där företag kan utnyttja konsumenternas kunskapsunderläge, även företagens bristande kundhantering och konsumenternas svårigheter att få till stånd ett tvistlösningsförfarande. Detta är även något som påtalas i betänkandet Liberalisering, regler och marknader (SOU 2005:4).

Ny lag om konsumenters rättigheter på elmarknaden

Vi anser att en ny lag om konsumentskydd på elmarknaden bör införas genom att kapitel 11 i ellagen bryts ut och bildar en egen lag. Vi föreslår i det följande en rad förändringar i nuvarande kapitel 11 om konsumentskydd på elmarknaden.

Ny lag om sista datum för nätförstärkande åtgärder

Miljöpartiet de gröna vill att de nätförstärkande åtgärderna, som nätbolagen som varande koncessionshavare och därmed ansvariga för nätets kapacitet ska ansvara för, ska vara vidtagna innan utgången av år 2010. Vi vill att åtgärder så som kablifiering, isolering, småskalig el- och värmeförsörjning eller olika backupsystem för att garantera kundnyttan är färdiga vid detta datum. Energimyndigheten bör få i uppdrag att närmare specificera vilka åtgärder som är lämpliga.

Vi anser att nätbolagens löfte om nollvision inte är trovärdigt och vill därför att de nätförstärkande åtgärdernas förverkligande eller jämförbar kundnytta garanteras konsumenterna. Därför anser vi att en lag med ett sista datum för denna åtgärd behövs. Nätbolag som inte följer lagen ska kunna utdömas vite.

Stockholm den 10 februari 2005

Peter Eriksson (mp)

Helena Hillar Rosenqvist (mp)

Mikael Johansson (mp)

Mona Jönsson (mp)

Ulf Holm (mp)

Gunvor G Ericson (mp)

Gustav Fridolin (mp)

Yvonne Ruwaida (mp)

Claes Roxbergh (mp)

Leif Björnlod (mp)