Motion till riksdagen
2004/05:MJ8
av Maud Olofsson m.fl. (c)

Insatser för skogsbruket i södra Sverige (väckt enligt 3 kap. 13 § riksdagsordningen med anledning av händelse av större vikt)


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om insatser för att minska skadeverkningarna för skogsnäringen och enskilda skogsbrukare av stormen den 8-9 januari 2005.

Motivering

Stormen den 8-9 januari har på många sätt kommit i skuggan av tragedin i Sydostasien. I termer av människoliv är de två händelserna inte på något sätt jämförbara. Likväl innebär stormen en naturkatastrof i stora delar av vårt land. Många enskilda har drabbats hårt av el- och teleavbrott, utkylda hus och problem med framkomlighet.

De största och mest långsiktiga konsekvenserna kommer stormen att få för skogsägare och skogsnäringen i stort. Enligt Skogsstyrelsen stormfälldes runt 75 miljoner kubikmeter skog, till ett värde av minst 30 miljarder kronor. Det innebär att ungefär en hel årsavverkning skog för hela landet fälldes under en enda natt. På kort sikt kommer det att bli svårt att ta tillvara all stormfälld skog, vilket också innebär risk för ett prisfall på virke. På några års sikt riskerar vi också att få en underskottssituation med problem för industrin.

För att kunna ta tillvara det fallna virket och, i största möjliga mån, begränsa skadeverkningarna är det angeläget att kunna koncentrera avverknings- och transportresurser till de drabbade områdena. Det kommer också att krävas särskilda insatser för att bevara stockar innan de kunnat transporteras till vidareförädling.

För enskilda skogsägare handlar det i många fall om en personlig katastrof, då enorma ekonomiska värden förötts. För många är det fråga om den enda pensionsförsäkring man har, och för andra innebär förödelsen hot om ruin. De enorma psykiska påfrestningar många utsätts för kräver både snabba och tydliga besked om vilka insatser samhället tänker göra och särskilda insatser för att bidra med socialt stöd i en svår situation.

För att lindra effekterna av stormen menar vi att följande åtgärder är några förslag som snabbt bör övervägas för att minska skadeverkningarna:

De stora följder som stormen burit med sig, för enskilda och för näringen i stort, motiverar extraordinära insatser. För att möjliggöra för de drabbade att så effektivt som möjligt vidta åtgärder för att mildra skadeverkningarna krävs snabba och tydliga åtgärder från statens sida.

Vad som ovan anförts om åtgärder för att minska skadeverkningarna av stormen den 8-9 januari bör därför ges regeringen till känna.

Stockholm den 18 januari 2005

Maud Olofsson (c)

Åsa Torstensson (c)

Eskil Erlandsson (c)

Jan Andersson (c)

Claes Västerteg (c)

Margareta Andersson (c)

Lars-Ivar Ericson (c)

Staffan Danielsson (c)

Agne Hansson (c)

Annika Qarlsson (c)