Motion till riksdagen
2004/05:MJ7
av Fredrik Reinfeldt m.fl. (m)

Stormen över södra Sverige (väckt enligt 3 kap. 13 § riksdagsordningen med anledning av händelse av större vikt)


1 Sammanfattning

Orkanen Gudrun som svepte in över södra Sverige har i sin väg orsakat förödelse av en dignitet vi inte tidigare sett i Sverige. I denna motion lämnar vi förslag på vad det offentliga kan göra för att lindra konsekvenserna av skadorna och underlätta för återgången till en mer normal situation.

2 Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om behov av översyn av reglerna för leveranssäkerhet av elström och telefoni.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om lagring av stormfällt timmer.

  3. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om bekämpning av skadegörare på timmer och i skog.

  4. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om dispenser från gällande regler vad gäller lagring av timmer och skogsvårdsåtgärder.

  5. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om åtgärder för att minska skadeverkningarna av stormen den 8 och 9 januari 2005.

  6. Riksdagen begär att regeringen snarast återkommer med förslag om ändrade regler för skogsskadekonto och taxeringsvärden i enlighet med vad i motionen anförs.

3 Bakgrund

Den storm med delvis orkanstyrka som inträffade i södra Sverige i början av januari var unik i de vindstyrkor som uppmättes. Stormen drabbade många hårt. Flera människor har skadats eller omkommit. El- och teleledningar har förstörts. Hela hus har skadats. De kraftiga vindarna ledde till att enorma mängder träd bröts av eller fälldes. Det ovanligt milda vädret i början av januari bidrog till att skadorna blev så omfattande eftersom träden, framförallt gran, lättare välts när marken är våt än när den är frusen.

Stormens konsekvenser är av sådan art att åtgärder omedelbart behöver vidtas. Riksdagsordningen 3 kap 13 § ger möjlighet att motionera till riksdagen med anledning av händelse som inte kunnat förutses under den allmänna motionstiden. Vi anser att stormens konsekvenser påkallar riksdagens behandling av lämpliga åtgärder för att lindra dess konsekvenser.

Att vårt beroende av el är stort står i dessa tider utom allt tvivel. El ger oss värme direkt eller genom värmepump. Den behövs för att oljebrännaren i pannan skall fungera liksom för vattenpumpen till färskvatten och ibland även till avlopp. El behövs också för att spisen skall fungera så att vi kan få lagad mat, liksom för kylskåp och frys. Därtill är den nödvändig för kommunikationsutrustning som fast och mobil telefoni, tv och radio.

Stormarna som drabbat Sverige har visat hur sårbara vi är för naturens makter, även i vårt land. Totalt ställdes 107.000 människor utan strömförsörjning. Omkring 78.000 abonnenter blev också utan telefon. Det tar tid innan alla återfått el i ledningarna och fullgoda kommunikationsmöjligheter. Ännu, drygt två veckor senare, fungerar inte elförsörjning och telefoner överallt. Reparations- och hjälparbete pågår men lider av brist på personal och material. Detta arbete måste påskyndas. Det viktigaste nu är att livet återgår till det mer normala.

För att i framtiden minska risken för strömbrott och bortfall av telefonförbindelser är det nödvändigt att nätbolag och teleoperatörer påskyndar arbetet med att säkra sina nät. Det har under åren inte bara varit stark blåst utan också snö som medfört störningar. Det är i grunden oacceptabelt att människor, lantbruk och industrier i Sverige ett sekel efter elektrifieringen fortfarande riskerar att vara utan ström flera dygn. Än allvarligare är att all telefoni varit utslagen under längre tid. En översyn av reglerna för leveranssäkerhet av elström och telefoni behövs.

3.1 Skogsägarna historiskt drabbade

För skogsägarna är situationen annorlunda. Där återgår inte situationen till det normala på många år. Förra gången Sverige råkade ut för liknande förödelse var 1969. I stort sett samma delar av Sverige drabbades denna gång med den skillnaden att årets oväder gav ännu större skador.

Statliga Skogsstyrelsens prognos talar om att stormen fällt skog till en omfattning om 75 miljoner kubikmeter. Det är mer än dubbelt så mycket träd som fälldes under höststormen 1969. I hela Sverige ligger årsavverkningen på 80 miljoner kubikmeter skog. Förutom de direkta skadorna av stormen har träd i kantzoner drabbats av skador. Även dessa träd behöver avverkas inom kort medan de ännu är friska. Följderna av stormen är således att träd väl över en årsavverkning kommer att behöva tas om hand.

I södra Sverige ägs skogen till största delen av enskilda skogsägare. Dessa drabbas nu mycket hårt. Det finns exempel där så gott som all skog blåst ned för enskilda skogsägare. Konsekvensen i dessa fall blir att dagens brukare inte kommer att kunna göra någon mer avverkning under sina liv då ett nytt träd där tar cirka 80 år på sig innan det blir avverkningsmoget.

De förluster som nu riskerar att drabba skogsägarna beräknas till uppemot 30 miljarder kronor. Tas inte skogen tillvara för försäljning är den ekonomiska katastrofen nära. Inga intäkter vare sig nu eller i framtiden från fastigheten kan påräknas. Därtill har fastighetens värde minskat då skogen är borta. Till detta kommer de kostnader som återplanteringen kommer att medföra, kostnader som skulle ha finansierats av intäkter från skogsavverkning, men som inte längre existerar.

3.2 Åtgärder behövs för att lösa problemen

Situationen kräver akuta insatser för att ta tillvara den skog som fällts. Dessa insatser brådskar för att inte virket skall förstöras. Det är inte att ta i för mycket att kräva extraordinära åtgärder.

De ekonomiska konsekvenserna av stormfällningen kan bli mycket stora, för såväl enskilda människor som Sverige nationellt. För att lindra dem kan ett antal åtgärder vidtas från statsmakternas sida. Det gäller främst åtgärder för att ta tillvara råvaran, själva trädet, innan det förstörs av insekter och röta. Beroende på väderleken ger detta ett tidsutrymme om ett knappt halvår.

Mycket talar dessvärre för att alla volymer inte kommer att hinnas med. I dessa fall gäller det att i görligaste mån förhindra och bromsa förstörelsen. Då så stora arealer blivit drabbade måste också den framtida produktionen säkras. För enskilda företag kan konsekvenserna av en enda stor intäkt under ett år och små eller inga under decennier framöver behöva lösas.

För närvarande råder det brist på både skogsarbetare och avverkningsmaskiner i de drabbade delarna av Sverige. Bristerna blir extra kännbara då råvaran måste fram till industrin så fort som möjligt. Här krävs stora insatser för att stora volymer av skog inte skall gå förlorad. Det är stora risker att arbeta i stormfälld skog. Därför bör det vara kunnig arbetskraft som gör detta.

Därefter uppstår nästa flaskhals i hanteringen. Även om sågverken och massafabrikerna i södra Sverige går för högtryck kommer de inte att klara av att ta hand om all stormfälld skog i år. Det krävs att industrin i andra delar av Sverige hjälper till, vilket i sin tur förutsätter att transportföretagen ser till att skaffa kapacitet för timmertransporter ut ur skogen till industri och lagringsplatser, men också för transport från södra till norra Sverige.

Då en mycket stor del av virket i södra Sverige nu fällts på en enda gång kommer årets virkesöverskott att förbytas i råvarubrist för industrin i södra Sverige redan nästa år. I iver att rädda vad som räddas kan finns risk att stora mängder virke nu transporteras bort från södra Sverige. Ett bättre alternativ är att lagra timmer i de drabbade delarna under ett antal år. Detta är möjligt under förutsättning att timret kan vattenlagras.

När virket tagits ur skogen kommer nästa bekymmer. Stora arealer behöver planteras ungefär samtidigt. Såväl arbetskraft som plantmaterial måste fram om detta skall bli möjligt.

4 Förslag till åtgärder

Åtgärder behövs både omedelbart och på lite längre sikt. En hel del av dessa är statliga åtgärder. Nedan lämnar vi förslag till vad som kan göras från staten för att underlätta tillvaratagande och återställande och för att lindra skadeverkningarna för enskilda skogsägare.

4.1 För att underlätta tillvaratagande av råvaran

4.2 Åtgärder på något längre sikt

4.3 Myndighetsrollen

4.4 För att understödja enskilda skogsbrukare:

4.5 Övrigt

Stockholm den 24 januari 2005

Fredrik Reinfeldt (m)

Mikael Odenberg (m)

Beatrice Ask (m)

Per Westerberg (m)

Per Bill (m)

Catharina Elmsäter-Svärd (m)

Lennart Hedquist (m)

Cristina Husmark Pehrsson (m)

Göran Lennmarker (m)

Marietta de Pourbaix-Lundin (m)

Sten Tolgfors (m)

Gunilla Carlsson (m) i Tyresö