Motion till riksdagen
2004/05:MJ526
av Jan Andersson m.fl. (c)

Utgiftsområde 20 Allmän miljö- och naturvård


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen beslutar att uppta ett nytt anslag för Forskning och utveckling av förnybara drivmedel.

  2. Riksdagen anvisar med följande ändringar i förhållande till regeringens förslag anslagen under utgiftsområde 20 Allmän miljö- och naturvård enligt följande uppställning:

Anslag, tkr

Regeringens

förslag

Anslags-

förändring

34:1

Naturvårdsverket

327

-10

34:3

Åtgärder för att bevara den biologiska mångfalden

1 691

-50

34:5

Miljöforskning

85

+10

34:9

Statens strålskyddsinstitut

106

-3

34:10

Statens kärnkraftsinspektion: Förvaltningskostnader

97

-3

34:12

Bidrag till SMHI

260

-8

Nytt

Alternativa drivmedel, forskning m.m.

+364

3 995

Summa för utgiftsområdet

3 994 805

+200 000

Motivering

Miljöpolitiken tar sin utgångspunkt i människors engagemang för att komma tillrätta med miljöproblemen. För att miljöfrågorna ska ges utrymme på den globala politiska agendan, är det framför allt viktigt med följande två utgångspunkter: Miljöfrågor måste diskuteras och lösas i ett internationellt perspektiv. De måste också sättas i fokus för att tillväxt och utveckling ska kunna svara upp till en hållbar utveckling. Den kortsiktiga vinningen måste ställas i relation till den långsiktiga rikedom som miljösatsningar ger. Centerpartiet anser att den miljödrivna teknikutvecklingen utgör en stor potential i detta sammanhang. Miljön som drivkraft skapar nya tillväxt- och utvecklingsmöjligheter för näringslivet. Svenska företag har, genom strängare miljölagstiftning och högre miljökrav från kunder, erhållit ett försprång i den miljödrivna utvecklingen jämfört med utländska konkurrenter. Genom att vi i Sverige använder lagstiftning och ekonomiska styrmedel för att skydda naturen, kan vi alltså göra företagen en tjänst på lite längre sikt.

Anslagsberäkning

Idag vet vi ganska väl vad som är problemet. Det är förhöjda halter av växthusgaser i atmosfären, allt fler långlivade miljögifter som sprids i naturen, utarmning av arter och naturområden och så vidare. Många gånger vet vi också vad som måste göras för att komma tillrätta med de olika miljöproblemen, dilemmat är att vi inte alltid vet hur vi skall lösa det rent tekniskt.

I årets budgetmotion väljer Centerpartiet att göra en storsatsning på alternativa drivmedel. Det handlar dels om olika typer av stimulansåtgärder för människor som väljer att köra på förnybara bränslen, som leder till minskade skatteintäkter, dels om satsningar på forskning och utveckling. Under utgiftsområde 19 satsar vi 144 miljoner kronor 2005 på ett "Program för utveckling av alternativa drivmedel ur spannmål och skogsråvara". Under detta utgiftsområde föreslår vi att riksdagen inrättar ett nytt anslag för forskning och utveckling av alternativa drivmedel. Vi vet att klimatproblemet måste lösas och det krävs att vi ser till att förverkliga Sveriges mål om halverade utsläpp av växthusgaser till år 2050. Anslaget ska användas till forskning men också till olika typer av stöd till anläggningar för framställning av förnybara drivmedel. Det är viktigt att forskningsinsatser görs i samarbete med fordonsindustrin samt drivmedelstillverkare. För att frigöra budgetmedel till detta väljer vi bland annat att dra ner 3 % på samtliga verk och myndigheter inom utgiftsområdet. Kemikalieinspektionen får dock oförändrade anslag eftersom vi menar att det arbete som kommer att behöva göras kring EU:s nya kemikaliedirektiv REACH, kommer att kosta en hel del pengar. Glädjande nog kan vi konstatera, i årets budgetproposition, att även regeringen insett behovet av att satsa budgetmedel på "Sanering och återställning av förorenade områden".

Centerpartiet föreslår att anslagen 34:1 Naturvårdsverket, 34:9 Statens strålskyddsinstitut, 34:10 Statens kärnkraftsinspektion: Förvaltningskostnader samt anslag 34:12 Bidrag till SMHI, minskas med 3 %, vilket motsvarar 10, 3, 3 respektive 8 miljoner kronor.

Därtill bör anslaget 34:3 Åtgärder för att bevara den biologiska mångfalden reduceras med 150 miljoner kronor genom att medlen för inköp av skogsmark minskas. Detta mot bakgrund av att Centerpartiet förordar en annan modell för bevarande av skyddsvärd skogsmark (naturvårdsavtal m.m.) och inom utgiftsområde 23 förstärker vi insatserna för rådgivning och biotopskydd inom skogsbruket.

Anslaget 34:5 Miljöforskning bör räknas upp ytterligare 10 miljoner kronor. Anslaget bör bl.a. användas för att ta fram en heltäckande forsknings- och aktionsplan för Östersjöns miljö.

Miljöproblemen känner inga nationsgränser som vi alla vet. Sveriges befolkning har ett stort ansvar och utmaning i att minska våra "ekologiska fotavtryck", för att vi inte ska fortsätta att stjäla miljöutrymme av andra människor och kommande generationer. Som nation har vi också ett stort ansvar i att bistå fattigare länder i deras miljöarbete. Vi väljer därför att vidmakthålla vårt krav om att Sverige ska satsa pengar på miljöbistånd. Anslaget återfinns under utgiftsområde 7.

Stockholm den 5 oktober 2004

Jan Andersson (c)

Claes Västerteg (c)

Eskil Erlandsson (c)

Margareta Andersson (c)

Birgitta Carlsson (c)

Birgitta Sellén (c)

Kenneth Johansson (c)

Sofia Larsen (c)