Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anför om att regeringen skall verka för att utrymmesmat ska förses med en tydlig innehållsdeklaration.
Övervikt och fetma är ett snabbt ökande hälsoproblem i Sverige. Nära 2,5 miljoner människor beräknas vara överviktiga och cirka 500 000 lider av fetma. Antalet personer med fetma har nästan fördubblats under de senaste 20 åren.
Något som är djupt oroande är kopplingen mellan övervikt och samhällsklass. Olika undersökningar visar att övervikt är starkt kopplad till vilken grupp i samhället man tillhör.
I dag får svensken i snitt minst 25 % av energin från utrymmesmat, det vill säga livsmedel som mest innehåller mycket energi och/eller fett och socker men lite av andra näringsämnen. Hit räknas livsmedel som godis, glass, kaffebröd, snacks, alkohol och söta drycker. Tio till femton procent är maximalt vad som kan rymmas i en hälsosam kost om man i övrigt äter bra. Ett medel att motverka det ökande hälsoproblemet är minskad konsumtion av så kallad utrymmesmat.
Fysisk aktivitet är bra, men i praktiken måste vi minska vår konsumtion av utrymmesmat för att minska övervikten.
Samhället har ett ansvar för de individer som inte har förutsättningar att klara att göra kloka val av livsmedel.
Det är bra om industrin vill ändra sitt utbud, men det går för långsamt. Problemet löser sig inte av sig självt. Regeringen måste gå in med styrmedel, en väg som också WHO har pekat på.
Både industrin och handeln måste göra mer, speciellt i fråga om produkter och marknadsföring riktade mot barn. Färre "multipriser" för stora förpackningar, och produkthyllor som är utplacerade för att locka till impulsköp är en möjlighet.
I dag är söta produkter ofta riktade speciellt till barn, med roliga gubbar och cd-skivor utanpå. Då sträcker sig barnen inte efter de hälsosamma alternativen.
Ett annat viktigt område är en bra märkning av livsmedel inklusive utrymmesmaten. Vi anser att förpackade livsmedel ska förses med innehålldeklarationer som tydligt visar innehåll av exempelvis socker och fett per 100 g. Livsmedel i lös vikt bör även ha en tydlig innehållsdeklaration som i butiken finns lättillgänglig för konsumenten.
Stockholm den 5 oktober 2004 |
|
Ingegerd Saarinen (mp) |