Motion till riksdagen
2004/05:MJ492
av Christer Nylander (fp)

Marint forskningsinstitut i Simrishamn


Förslag till riksdagsbeslut

Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att verka för ett marint forskningsinstitut i Simrishamn.

Motivering

Tillståndet i Östersjön är sällan föremål för politiska målformuleringar och diskussioner. Undantaget är då oljeolyckor och misstankar om fiskbrist plötsligt sätter problemen i blixtbelysning. När så sker efterlyses ofta hastigt påkomna och inte alltid fullt genomtänkta krafttag. Det behövs en seriösare, bredare och mer långsiktig diskussion om läget i Östersjön.

Östersjön ett väldigt känsligt hav. Havsmiljökommissionen beskrev det som ett fullskalelaboratorium för storskalig kemikaliepåverkan. Att Östersjön har ett litet inflöde av färskt vatten gör att miljögifter inte späds ut i samma utsträckning som i andra hav.

Det begränsade tillflödet, litenheten och det bräckta vattnet gör tillsammans Östersjön ekologiskt unikt och samtidigt extra känsligt för miljöpåverkan. Flera av de arter som finns i Östersjön är också genetiskt skilda från artfränder i andra hav. Sammantaget gör detta att katastrofer, oavsett om de kommer långsamt eller hastigt, blir svårare att reparera.

Alldeles för mycket tyder på att tillståndet de närmaste decennierna knappast kommer att bli bättre under överskådlig tid. Risken är snarare att läget försämras ytterligare. Det saknas ett övergripande ansvar för Östersjön såväl på nationell som internationell nivå. Dialogen och samordningen mellan olika intressenter, politiker, forskare och myndigheter är inte tillräckligt utvecklad.

Östersjöns speciella villkor gör att man här tidigare än i många andra hav kommer att kunna upptäcka miljöförstörande ämnen och deras effekter på ekosystemet. För att skapa en politisk kraft att möta de ekologiska utmaningarna krävs nya samarbetsformer och ett fördjupat EU-samarbete. Utöver den politiska kraften behövs en fördjupad kunskap om såväl läget i Östersjön som om vilka politiska verktyg och styrmedel som är effektiva.

Östersjön är efter EU:s historiska utvidgning omslutet av EU-länder. Detta bör skapa nya möjligheter för dialog och aktion. Ett steg i riktningen att ge EU kraft och kunskap att rädda Östersjön vore att inom EU:s ram skapa ett särskilt marint miljöforskningsinstitut. Forskningen vid detta institut bör ske inom flera vetenskapliga discipliner så som naturvetenskap, samhällsvetenskap och ekonomi.

Simrishamns kommun har ett läge och en historik som tillsammans med ett aktivt deltagande i Östersjösamarbetet gör denna kommun synnerligen lämpad för en placering av ett EU-institut inriktat på marin forskning.

Regeringen bör med kraft arbeta inom EU för att ett marint forskningsinstitut med särskild inriktning not Östersjön tillskapas och att detta institut förläggs till Simrishamn.

Stockholm den 4 oktober 2004

Christer Nylander (fp)