Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att inte begränsa flygturismen i fjällen.
Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att överföra regleringen av fjällflyget till länsnivå.1
1 Yrkande 2 hänvisat till TU.
Förra året överlämnade Luftfartsverket och Naturvårdsverket en skrivelse till Miljödepartementet, där man föreslår omfattande begränsningar av flygverksamheten i fjällvärlden. De båda verken föreslår inskränkningar i rätten att flyga och landa i fjällen. Förslaget utgör därmed ett hot mot turistnäringens framtid i fjällvärlden i berörda län (Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten). Nyttotrafiken är undantagen från de föreslagna reglerna.
Flygtrafiken i fjällvärlden är redan idag starkt reglerad. Ett område, ungefär lika stort som Stockholms län eller 6 000 kvadratkilometer, är avsatt som nationalparker, där det råder ett generellt start- och landningsförbud. Enligt förslaget från Luftfartsverket och Naturvårdsverket skulle start och landning förbjudas även i skoterregleringsområdena A och B. Dessutom skulle det bli överflygningsförbud på låg höjd i stora områden längs hela fjällkedjan.
Förslaget motiveras med att man vill skydda "den tysta miljön". Det är naturligtvis viktigt att motortrafiken i fjällvärlden inte gör det omöjligt att finna den tystnad många människor söker. Förslaget angriper emellertid ett icke-problem; turistflyget utgör i praktiken inget hot mot möjligheterna att finna tystnaden inom dessa vidsträckta områden.
Strävan efter tystnad får heller inte innebära att de näringar som finns och utvecklas i fjällvärlden stryps. Att införa begränsningar när det gäller turist- och nöjesflyg i fjällen, som enligt utredningar endast står för 20 procent av den totala bullerbelastningen, innebär också stor risk för att det blir svårt att upprätthålla delar av nyttoflyget.
En ny basnäring med stor utvecklingspotential växer för närvarande fram i de svenska fjällen, turism- och servicenäringen. I dag finns en rad mindre flygföretag längs fjällkedjan, som sysselsätter flera hundra personer, företag som erbjuder en mängd olika tjänster. Fiskeresor och andra turistresor är en viktig del i dessa företags verksamhet, som även omfattar nyttotrafik. Ett flygförbud skulle slå hårt mot besöksnäringen, men också mot hela näringslivet i fjällvärlden.
Det är typiskt att Naturvårdsverkets egen verksamhet, exempelvis kontroll av rovdjur, betecknas som nyttotrafik och därmed inte berörs av det aktuella förslaget, medan turistresor till exempelvis avlägsna fiskevatten anses vara nöjesflyg, som man vill förbjuda. Förslagsställarna förstår uppenbarligen inte att man också försöker förbjuda en viktig lokal framtidsnäring.
Förslaget från Luftfartsverket och Naturvårdsverket om kraftiga begränsningar av fjällflyget får inte omsättas i praktiken. I stället bör regleringen av flygverksamheten i fjällvärlden ske på länsnivå, där man har en bättre insyn i de lokala och regionala förhållandena än i de statliga verken i det fjärran Stockholm. Fjällområdet har en stor utvecklingspotential, som inte får hämmas av verklighetsfrämmande restriktioner.
Stockholm den 30 september 2004 |
|
Birgitta Sellén (c) |
Håkan Larsson (c) |