Motion till riksdagen
2004/05:MJ433
av Eskil Erlandsson och Agne Hansson (c)

Jakt på gråsäl


Förslag till riksdagsbeslut

  1. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att länsstyrelserna omedelbart ges i uppdrag att se över begränsningarna för var säljakten får bedrivas och i förekommande fall tar bort de begränsningar som hindrar att den årliga kvoten kan uppfyllas.

  2. Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om att jakt från båt blir tillåten.

Motivering

Det starkt ökande beståndet av gråsäl orsakar stora skador för yrkesfisket och är på väg att helt spoliera det kustnära fisket.

Trots upprepade framställningar från dem som berörs till regering, statliga myndigheter och politiska företrädare har endast mycket begränsade åtgärder vidtagits. De förvaltningsplaner som lagts fram tar på intet vis hänsyn till att sälen på många platser utgör ett akut och grundläggande hot mot fiskets överlevnad.

Den statliga ersättningen motsvarar inte tillnärmelsevis de kostnader och förlorade intäkter som säl orsakar. Redskap som skall motstå angreppen har visat sig vara en otillräcklig insats för att åtgärda problemen. Om det skulle ha varit så hade dessa redskap konstruerats av näringens företrädare långt tidigare. Det är att beklaga att de skrivbordsteorier som ligger till grund för arbetet med att konstruera sälsäkra redskap är bortkastade pengar.

Det är oroande att Naturhistoriska riksmuseet och Naturvårdsverket med stöd av miljöorganisationerna sätter ut säl i södra Östersjön med motiveringen att sälbeståndet är svagt där. År 2002 hade Kalmar län det högsta antalet sälskador i kronor räknat i Sverige. Trots detta ingår inte länet i den tillåtna jakten utan den upphör i och med Östergötland.

Efter upprepade framställningar har ett fåtal tillstånd för skyddsjakt i nämnda län beviljats. Tyvärr är reglerna för jaktens bedrivande så restriktiva att det i stort sett är omöjligt att skjuta de sälar som orsakar mest skada på fångst och redskap. Med det omfattande skydd sälen åtnjuter har den i stort sett blivit tam och har ej längre den naturliga skyggheten.

Den nuvarande situationen har skapats av skrivbordsteoretiker som är fjärmade från verkligheten och saknar de praktiska kunskaperna om säl och deras beteende. Tyvärr lyssnar man inte till kustbefolkningen som levat med sälen i århundraden. När jakten var fri och inga reservat fanns gick det att leva tillsammans. I dag har sälen övertaget och är på väg att slå ut en näring för all framtid.

Skall balansen återställas måste sälskyddsområden och sälreservat upphöra, för med den population som finns idag har de ej något berättigande. Fri jakt bör införas och dåäven från båt och skador som sälen orsakar på fångst och redskap ersättas till 100 %. Med omfattande jakt enligt ovan kommer sälen att återfå sitt naturliga beteende.

Beståndet ökar idag med 7-10 % varje år och utgör en förnybar resurs väl värd att ta tillvara, därför är det angeläget att jakt blir tillåten och för att bevara ett kustnära fiske i framtiden.

Sverige har idag som enda land i Norden en förvaltningsplan för gråsäl. Sedan den antogs har inte den årliga kvoten tilldelad för jakt fyllts något enda år. Anledningarna kan vara flera men med nuvarande regler och regionala begränsningar är jakten mycket svår att genomföra.

Det är framförallt två faktorer som gör att den tilldelade kvoten inte kan uppnås i vissa delar av Sverige. Den ena är att man idag har skyddade områden som har ett onödigt förbud mot säljakt. När de bildades var sälstammen betydligt lägre än idag och framförallt inte i den snabba tillväxt som den bifinner sig i idag. På det har flera länsstyrelser infört jaktförbud i ytterligare områden. Det har gjort att områden som är lämpliga för säljakt i vissa län helt har försvunnit. Det är inte rimligt att först ge en tilldelning och sedan ta bort förutsättningarna för jakten.

Jakten får idag inte bedrivas från båt vilket starkt begränsar möjligheterna till jakt. Många gånger är det fiskare som har sälar runt båten och i anslutning till sina fiskeredskap. Det är självklart så att de önskar få rätt att bedriva jakt från båten och därmed skydda sina redskap. Visst kan det vara svårt att skjuta från båt men i dessa fall är det ofta mycket korta avstånd det rör sig om.

Stockholm den 2 oktober 2004

Eskil Erlandsson (c)

Agne Hansson (c)