Riksdagen tillkännager för regeringen som sin mening vad i motionen anförs om en provanläggning för produktion av syntetisk diesel ur biomassa i Sundsvall.
Koldioxidutsläppen i världen är förmodligen vårt allvarligaste miljöproblem som kommer att få stor inverkan på kommande generationers levnadsbetingelser. Den enda sektor som idag ökar sina koldioxidutsläpp i Sverige är transportsektorn. För att begränsa trafikens påverkan på växthuseffekten bör därför så stor andel av drivmedlen som möjligt tillverkas ur förnyelsebara råvaror.
Syntetisk diesel, s k Fischer-Tropsch-bränsle (i fortsättningen kallat FT-diesel), fungerar fullt ut i dagens dieselmotorer utan att någon modifiering är nödvändig. Det är även fullt blandbart med diesel Mk1. I Sverige introducerades Eco-Par på marknaden under våren 2002 som första syntet-diesel i Europa. Det hade dessförinnan utprovats under hela 2001 i ett antal fordon i Västernorrlands län med mycket goda resultat.
Eco-Par är ett paraffinbränsle som tillverkas ur naturgas och importeras till Sverige. I stället för att importera detta drivmedel med fossilt ursprung finns det mycket att vinna på en inhemsk tillverkning ur förnyelsebar råvara, t ex biomassa.
Enligt Vägverkets rapport "Med hållbarhet i tankarna" (juni -02) utses just FT-diesel till huvudbränsle att ersätta diesel. Rapporten trycker också på vikten av att anläggningar för produktion av FT-diesel ur biomassa snarast kommer till stånd.
Om en sådan anläggning byggs blir den unik i sitt slag då det blir den första anläggningen i världen för en sådan tillverkning. Alla andra anläggningar för tillverkning av FT-bränslen som redan är i drift eller som planeras använder fossil råvara, mestadels naturgas. I en sådan pilotanläggning kan hela processen demonstreras och erfarenheter göras inför byggandet av en kommersiell anläggning.
Den lämpligaste platsen för en pilot- och demonstrationsanläggning för tillverkning av FT-diesel är Sundsvall. Där finns genom närheten till skogsindustrin mycket god tillgång till biomassa. Samtidigt finns också närheten till flera stora processindustrier vars restprodukter också skulle kunna tjäna som bas för tillverkning av FT-diesel. Dessutom finns erfarenhet av FT-diesel eftersom ett antal fordon sedan några år tillbaka kör i Sundsvall med importerad FT-diesel i tankarna.
Stockholm den 29 september 2004 |
|
Hans Stenberg (s) |
Kerstin Kristiansson Karlstedt (s) |